Chardonnay är en grön druva som odlas i princip i hela vinvärlden, men Frankrike, USA och Sydafrika är nog de länder som flesta förknippar med druvan. Champagne och Bourgogne är de regioner som bidragit mest till druvans höga status.
Chardonnay är fantastiskt anpassningsbar och lättodlad, vilket gör att den odlas i princip hela vinvärlden. Mest kända chardonnayregioner är franska Bourgogne och Champagne, Kalifornien i USA och sydafrikanska Stellenbosch. Druvan brukar beskrivas som neutral i karaktären. Det gör den särskilt lämpad som bas för mousserande viner, inte minst för champagne. Stilmässigt ger druvan allt ifrån lätta och friska viner till fylliga och smakrika, men chardonnayviner är nästan alltid torra. Druvan passar ypperligt för ekfatslagring.
Det är många som vet att de gillar vin från Chablis i Bourgogne, men inte riktigt lika många som vet att det är ett vin som alltid är gjort på chardonnay.