In English

Tempranillo

Tempranillo är en blå druva som framför allt har blivit känd för att ligga bakom kvalitetsvinerna från Rioja. Den odlas främst i norra Spanien men har även blivit populär på andra platser, inte minst i Sydamerika. Druvan är också populär att använda i rosévin.

Tempranillo är framför allt blivit känd för att ligga bakom kvalitetsvinerna från Rioja. Kärt och klassiskt barn har många namn och druvan går därför under namnet tinta roriz i portugisiska Douro (där den är en av de viktigaste druvorna för portvin), tinta de Toro när den odlas i spanska Toro och i Ribera del Duero heter den tinto fino. På spanska betyder tempranillo ”den lilla druvan som mognar tidigt.”

Druvan har tjockt, mörkt skal som ger medelfylliga viner med rödfruktiga aromer. Det har varit vanligt att lagra tempranillo länge på amerikanska ekfat, vilket ger de klassiska vaniljtoner som många förknippar med tempranillo från Rioja. En allt större efterfrågan på fruktiga viner gör dock att det blir vanligare att undvika lång ekfatslagring. I Rioja blandas tempranillo ofta med graciano och garnacha.

De största tempranilloarealerna finns som sagt i Spanien. På senare år har man planterat in druvan i bland annat Argentina, Australien och Nya Zealand.

Viner gjorda på tempranillo