In English

Riesling – vinälskarens älskling

Riesling är en tunnskalig, aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor.

Är druvan riesling populär eller ej?

Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner. Toppviner gjorda på riesling är generellt mer långlivade än de flesta andra vita viner. Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung.

hur smakar viner som är gjorda på riesling?

Viner gjorda på riesling är relativt lätta, krispigt friska, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral. Rieslingdruvan kan även skryta om att ligga bakom viner som kan vara alltifrån knastertorra till söta som solen, men har alltid en underbar, omisskännlig syra.  

En annan fördel med riesling är att den är osedvanligt bra på att uttrycka terroir, det vill säga druvornas odlingsplats, utan att någonsin förlora druvans egna, blommiga karaktär av persika, päron och citrus.

var odlar man riesling?

I Tyskland odlas den främst vid floderna Rhen och Mosel, i områden som Rheingau, Rheinhessen, Pfalz och Mosel. Franska Alsace är också känt för sina rieslingviner, som oftare är rikare och generösare i stil än vinerna från Rhen och Mosel. Österrike är också känt för både torra och söta rieslingviner. I Italien odlas druvan i nordöstra delen av landen. Australien har också blivit känt för sina strama och limefriska rieslingviner, särskilt regionerna Clare Valley och Eden Valley. Bío-Bío i Chile gör också fina viner på druvan.

Viner gjorda på riesling