In English

Merlot – vanligast i bordeaux

Merlot – lättodlad och lättdrucken. Så beskrivs ofta en av de vanligaste blå druvorna i världen. Den är väldigt vanlig i i Frankrike, inte minst i Bordeaux. Merlot ger ofta viner som är lite mjukare i stilen, som inte är särskilt sträva.

merlot – lättodlad och lättdrucken

Merlot är väldigt vanlig i Frankrike och är den mest odlade druvan i hela Bordeaux. Merlot ger ofta viner som är lite mjukare i stilen, som inte är särskilt sträva. Den brukar ofta blandas med cabernet sauvignon, som har mer tanniner och högre syra. Merlot mognar tidigt, vilket också är en fördel i Bordeaux då det ojämna klimatet gör att man vill säkra skördetiden och sprida ut druvornas mognadsperioder.

Hur smakar merlot?

Viner på merlot är ofta medelfylliga med blåfruktig karaktär med toner av plommon, björnbär och blåbär. Eftersom vinerna ofta lagras på fat får de även lite kryddiga inslag. Vilken mat de passar till beror på ursprung och stil, men lättare kötträtter eller grillat blir sällan fel.

är druvan merlot populär eller ej?

Merlot är alltså, generellt sett, lätt att odla och inte särskilt sträv. Druvan är därför populär bland både konsumenter och producenter, men fick sig exempelvis en rejäl örfil i den populära filmen Sideways. Huvudpersoner vrålar vid ett tillfälle ”I am not drinking any fucking merlot!”, vilket gjorde att försäljningen dalade rejält efter premiären. Detta till trots, är merlot fortfarande en av de vanligaste druvorna i världen.

är viner på merlot bra att lagra?

Rena merlotviner av hög kvalitet kan bli mycket långlivade i en vinkällare. Utöver Frankrike är druvan populär att odla i Italien, Kalifornien, Chile och Australien.

Viner som är gjorda på merlot Visa fler viner på merlot
Visa fler viner på merlot