In English

Syrah

Syrah är en blå druva som kommer från norra Rhône och trivs bäst i varmt klimat. Blir det för svalt mognar den nämligen inte tillräckligt. Shiraz och syrah är genetiskt sett samma druva, men har odlats under namnet syrah i Frankrike och shiraz i bland annat Australien. Druvan får olika karaktär beroende på var den odlas och vilket namn producenten väljer att sätta på etiketten kan indikera hur vinet smaker.

Syrah har ett kraftigt, tjockt skal som ger fylliga viner med djup, mörk, blåröd färg och tydliga tanniner. Aromerna brukar dra åt det mörkfruktiga hållet, som blåbär, svarta vinbär, mörka körsbär och den karaktäristiska peppartonen. Vinerna lagras ofta på fat, ny ek eller begagnad, beroende på vinets stil.

Det görs fantastiska och lagringsdugliga viner på syrah i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage i norra Rhône. I södra Rhône blandas den oftast med andra druvor. I Australien blandas druvan ofta med grenache och mourvedre. Den klassiska blenden kallas för GSM-viner.

Syrah är även populär i Sydafrika, USA, Chile och Argentina.

Viner gjorda på syrah