In English

cabernet sauvignon – vanlig och ansedd

Cabernet sauvignon – vanlig och ansedd. Cabernet sauvignon är en av de vanligaste och mest ansedda druvorna för röda viner. Den dag odlas i många länder, som Frankrike, Sydafrika, USA, Chile, Argentina och Italien.

Cabernet sauvignon är en blå druva från Frankrike, som främst förknippas med de mest ansedda rödvinerna från Bordeaux. I Bordeaux odlar man mest cabernet sauvignon i världen och i Napa Valley i USA anses den vara en av de bästa druvorna som finns att göra vin på. Druvan är relativt lättodlad, vilket i kombination med dess höga kvalitet bidragit till dess popularitet. Den är även tacksam att blanda med andra druvor, vilket inte minst är populärt i Bordeaux där den oftast blandas med druvan merlot.

Cabernet sauvignon är en korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc. Viner på druvan brukar ha tydlig strävhet, friskhet och fyllighet och bjuda på toner av svarta vinbär, plommon, grön paprika och örter. Cabernet sauvignonviner brukar ofta lagras på ekfat, vilket även adderar aromer som cederträ, choklad och kaffe.

Är viner på cabernet sauvignon bra att lagra?

Generellt brukar rödviner gjorda på cabernet sauvignon lämpa sig mycket väl för lagring, tack vare kombinationen av hög syra, bra tanniner och fruktkvalitet.

Viner gjorda på cabernet sauvignon Se fler
Se fler