In English

Pinot Noir

Pinot noir är en blå och svårodlad druva som ligger bakom fantastiska rödviner från Bourgogne. Den är även viktig för champagne och andra mousserande viner.

Pinot noir är känd för att vara en riktigt kinkig druva. Den kräver optimal uppmärksamhet och rätt förutsättningar gällande terroir för att inte resultera i sura och griniga viner. Vinodlare världen över tycker dock att det är värt att kämpa och pyssla om druvan med tunt, skört skal för att få fram lätta, eleganta viner med doft av röda bär och komplexa, kryddiga toner.

Det finns knappt någon druva som har lika hög status och anledningen är naturligtvis att den ligger bakom de finaste rödvinerna från Bourgogne och är otroligt viktig i Champagne. När den amerikanska filmen Sideways gjorde braksuccé blev druvan känd långt utanför vinnördarnas kretsar och allt fler ville visa att de förstod vad som var så speciellt med ett glas pinot noir.

Pinot noir är även vanlig Oregon, Kalifornien, Chile och på Nya Zealand. I tysktalande länder kallas druvan spätburgunder och i Italien för pinot nero.

Pinot noirviner blandas ofta med chardonnay för mousserande viner. Unga, röda pinot noirviner har antydan av röda bär som hallon och jordgubbar eller mogna plommon. Färgen är relativt ljus, fruktsyrorna friska och tanninerna inte påtagliga. Mogna viner doftar kryddigt eller har toner av svamp.

Vinerna passar ofta utmärkt till charktallriken, pasta dränkt i tryffel, en maffig bœuf bourguignon eller en läcker råbiff. Lättare pinot noir är även en bra match till en grillad pulpo eller gös med feta tillbehör.

Nedan hittar du våra viner på pinot noir som finns tillgängliga på Systembolaget.

Våra viner gjorda på pinot noir Se fler
Se fler