In English

Zinfandel

Zinfandel är en blå druva som används till både rödviner och rosé. Rödvinerna blir ofta fruktiga, fylliga och alkoholrika.

Druvan kom förmodligen till USA:s östkust runt 1830 och till Kalifornien i början av 1850-talet. Den blev så uppskattad och spridd att amerikanerna idag räknar druvan som egen. Forskning har visat att zinfandel har samma DNA som primitivo från södra Italien och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.

Druvan trivs ypperligt i Kaliforniens varma klimat, inte minst i Dry Creek (Sonoma) och Santa Cruz. Den planteras numera även i andra länder med varma vinregioner, som Chile, Sydafrika och Australien.

Viner gjorda på zinfandel blir generellt mycket fruktiga, mjuka och fylliga, ofta nästan syltiga i smaken. Ett problem för vinodlarna är att zinfandeldruvorna i en klase ofta uppnår ojämn mognad, vilket gör det svårt att mogna när en klase uppnått optimal mognad. Det kan vara en av förklaringarna till att det kommer syltiga inslag i vinerna, eftersom många av druvorna uppnått rejäl russinmognad vid skörd.

Viner gjorda på zinfandel