In English

Sangiovese

Sangiovese är en av Italiens viktigaste druvor, men är mest känd för kvalitetsvinerna från Toscana. Den ligger exempelvis bakom vinerna från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och Vino Nobile de Montepulciano.

Sangiovese betyder (guden) Jupiters blod. Man tror att druvan växte vilt i det område som i dag är Toscana, och att etruskerna sedan började ta sig an och odla druvan under 700-talet före Kristus.

I dag är sangiovese en av de mest odlade rödvinsdruvorna i Italien, tillsammans med barbera. Druvan har flera kloner, den mest kända kallas brunello. Sangiovese odlas framför allt i de centrala delarna av landet. Den ger viner som varierar från lätta och friska vardagsviner till högklassiga lagringsviner. Skalet är mörkt och tunt med markerade fruktsyror och tanniner. Sangiovese mognar sent och ger viner med tydlig struktur. Klassiska sangiovesearomer av mörka körsbär, torkade örter, viol och svart te. Fatlagring lockar ofta fram toner av mörka plommon och skogshallon samt tobak, rostat kaffe och choklad. Enklare sangiovese har traditionellt blandats med lokala vitvinsdruvor. Numera blandas sangiovese med franska druvor som merlot och sangiovese för toppviner, så kallade Super Tuscans.

Viner gjorda på sangiovese