In English

shiraz

Shiraz

Shiraz är en blå druva som kommer från norra Rhône och trivs bäst i varmt klimat. Blir det för svalt mognar den nämligen inte tillräckligt. Syrah och shiraz är genetiskt sett samma druva, men har odlats under namnet syrah i Frankrike och shiraz i bland annat Australien. Druvan får olika karaktär beroende på var den odlas och vilket namn producenten väljer att sätta på etiketten kan indikera hur vinet smaker.

Shiraz har kraftigt, tjockt skal som ger fylliga viner med djup, mörk, blåröd färg och tydliga tanniner. Aromerna brukar dra åt det mörkfruktiga hållet, som blåbär, svarta vinbär, mörka körsbär och den karaktäristiska peppartonen. Vinerna lagras ofta på fat, ny ek eller begagnad, beroende på vinets stil.

Det görs fantastiska och lagringsdugliga viner på druvan i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage i norra Rhône. I södra Rhône blandas den oftast med andra druvor. I Australien blandas shiraz ofta med grenache och mourvedre. Den klassiska blenden kallas för GSM-viner.

Shiraz är en mycket viktig druva för den australiensiska vinindustrin. Den började odlas i landet i början av 1800-talet. Eftersom shiraz trivs bäst i varmt klimat odlas den framför allt i Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley. Druvan är även populär i Sydafrika, USA, Chile och Argentina.

Viner gjorda på shiraz