In English

Viognier

Viognier är en grön druva från norra Rhônedalen. Den ger torra, fylliga och smakrika viner med relativt låg syra. Viognierviners färg har ofta en djupare och gulare nyans än de flesta andra vita viner.

Viner som är gjorda på viognier brukar ha aromatiska och blommiga toner, med inslag av vit persika, jasmin, aprikos, ananas och mogna päron. Högklassiga viognierviner är långlivade.

Ett tag höll viognierdruvan på att försvinna ur vinodlingarna, eftersom den ger liten avkastning och ojämn kvalitet, på grund av känslighet för virusangrepp. Den var helt enkelt inte lönsam, ansåg odlarna. I mitten av 1980-talet fanns bara 32 hektar odlat med viognier i Frankrike, och det var i druvans mest kända distrikt Condrieu och Côte Rôtie. Den ökade frågan på viner och druvor från Rhôn har dock bidragit till har skapat ny efterfrågan, och viognier har nyplanterats i bland annat Italien, Languedoc-Roussillon, USA och Australien.
Viognier blandas också med andra druvor, för att ge mer doft och smak åt vinet.

Viner gjorda på viognier