In English

Tannat

Rödvinsdruva. Ursprunget är Baskien på gränsen mellan Frankrike och Spanien, i skuggan av bergskedjan Pyreneerna. Druvan ger mörka viner med torra tanniner. De flesta franska tannatvinerna kommer numera från området kring Madiran, längre norrut på franska västkusten.

Tannat blandas med cabernet franc, cabernet sauvignon och den lokala druvan fer, för mjukare framtoning. Värt att notera är att sedan tannatstockarna börjat ympas på amerikanska rotstockar, för att stoppa angrepp av vinlusen, är druvorna inte fullt så tanninrika som de var historiskt och man arbetar också med att hitta kloner som ger mjukare viner. Vinerna har lagringskapacitet och i aromerna hittar man tjära och varm hallonsylt.
Tannatdruvorna fördes på 1870-talet till Uruguay av en baskisk immigrant, Pascaul Harriague,  och odlingarna är betydande. Också i bl a Brasilien, Oregon, Argenta och Australien odlas tannat. Här blandas den med andra druvor.

Se vin som innehåller Tannat