Rödvinsdruva. Mörkt blå druva. Namnet betyder ”den mörka druvan från Avola (ort i södra Sicilien)”.
Den har i flera hundra år odlats på Sicilien. Från början på södra Sicilien, men numera över hela ön, med koncentration på den östra sidan. Det är den mest odlade rödvinsdruvan på Sicilien. Den trivs bäst i varmt klimat. Från början såldes mycket av vinet i bulk till fastlandet, för att blandas med andra viner. Sedan 1980-talet har det blivit vanligt att nero d´avolavinerna säljs som varietal, dvs med druvnamnet på etiketten. Det är också vanligt att man blandar nero d´avola med cabernet sauvignon, shiraz eller merlot. Nero d´avola brukar jämföras med shirazviner. Båda har mjuka tanniner, mörk färg och plommon eller pepprighet i doften. Det görs två olika stilar av nero d´avola: Koncentrerade, mörka viner som passar för lagring på ekfat och fruktiga, med aromer av röda bär, som hallon. Nero d´avola har börjat planteras i bl a Kalifornien och Australien.