Blå druva från Frankrike och Chile. Var tidigare en viktig druva i vinfälten i Bordeaux, där den blandades med cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.
Den mognar sent och är mottaglig för virus, vilket i det svalare, fuktigare klimatet i Gironde, gav vinodlarna problem. Numera odlas inte mycket carmenère i Bordeaux. Druvan är däremot Chiles signaturdruva. Under 1800-talet fördes mycket vinsticklingar till Chile från Europa. Man visste inte alltid vilka druvsorter de var, men senare tiders forskare har visat att vad som tagits för merlot i verkligheten var carmenère.
Druvan kräver många soltimmar och värme och mognar sent, men i de chilenska vingårdarna är det inget problem. Den ger viner med mycket mörk färg, fruktiga aromer av mörka bär, som björnbär, merlots generösa fyllighet och cabernet sauvignons toner av ceder och örter. Blandas ofta med t ex carbernet sauvignon och merlot, men förekommer också som endruvsvin (single varietal).