Nya världen är på tapeten och uppmärksammas inte minst nu när Alf Tumbles nya bok Vin med ny adress undersöker vinregioner i exempelvis Sverige, Japan och på Kanarieöarna. Innan vi lär oss om nya adresser tar vi en repetition. Har du koll på vad som menas med Nya världen?
Med Gamla världen menas Europa och de delar av Mellanöstern där vinets historia en gång började. Nya världen är de länder som koloniserades av Västeuropa, där koloniserande européer valde att odla och tillverka vin. Gamla världen har förordat stolt tradition och terroir, vilket betyder växtplats. Nya världen har i sin tur varit drivande gällande bland annat utveckling och teknik. Den tekniska snabbheten har gett Nya världens vinproducenter möjlighet att följa konsumenters vanor och efterfrågan på ett framgångsrikt sätt, även för hur de marknadsförs, paketeras och etiketteras. Vinerna från Nya världen har ofta beskrivits som moderna i smaken, vilket extremt hårdraget betyder generös och söt frukt, nyrostdoftande fat och mer gas på alkoholen.
Men ni vet ju hur världen är, precis när tror man att man har lärt sig hur saker funkar och vips så är det något nytt igen. Nu kan vi se hur snarare vinproducenter utanför Europa söker efter det egna uttrycket och stolt visar upp lokala druvor. Allt fler blir allt bättre på att nyttja sin terroir och undersöka vad som funkar bäst i just deras vingård.
ARGENTINA
Argentinas vinresa började på 1500-talet och det är idag världens femte största land gällande vinproduktion. Den viktigaste vinregionen är Mendoza, där närheten till Anderna ger både fantastiska och utmanande förutsättningar. Druvan malbec ligger bakom vinerna som de flesta förknippar med Argentina; mörka och kraftiga viner fullproppade med tät frukt. Nya generationer och allt mer kvalitetstänk gör Argentina till ett av de mest spännande vinländerna just nu.
Trapiche är en av landets mest kända vinproducenter. Sedan chefsvinmakaren Daniel Pi kom till Trapiche år 2002 är det uttalade målet är att göra världens bästa malbecviner. Producenten utmärks av ett outtröttligt arbete för att utveckla sin produktion, utan att för den sakens skull någonsin tappa fotfästet i vingården. Ett av deras mest aktuella projekt är Perfiles, där de fokuserar på druva och jordmån och vad som händer när en druva får perfekta förutsättningar i jorden. Vill du istället prova Trapiches hyllning till de pionjärer som tog de argentinska vinerna utanför landets gränser ska du kolla in vinet Estación 1883.
AUSTRALIEN
Australien har gått i bräschen gällande utveckling, forskning och teknologi i både vingård och vineri. Landets första vinrankor planterades på 1700-talet och australiensarna kan idag glädja sig åt framgång baserad på stora odlingsområden, nyetablering i svalare regioner kombinerat med avancerad teknologi och nyfikna vinmakare. Vinproducenterna styrs inte av gamla traditioner och omoderna regelverk, utan gör det som passar respektive växtplats.
Paxton är ledande i landet gällande biodynamiska och ekologiska viner som är helt fria från tillsatser. Familjen Paxtons ägor omfattar idag totalt 70 hektar vinodling som odlas helt efter biodynamiska principer, vilket gör dem till den största fullt certifierade biodynamiska vingården i Australien.
CHILE
Det extremt långsmala landet Chile sträcker ut sin 4 300 kilometer långa landremsa längs Sydamerikas västkust och omfattar det mesta gällande odlingsförutsättningar med Atacamaöknen i norr, Eldslandets kalla dimma i söder, Andernas snötäckta bergskedja i öst och de låga kustbergen på sin västra sida. Landet är ett paradis för frukt- och vinodlare, där certifierade ekologiska odlingar blir allt vanligare. Eftersom landet täcker alla klimattyper och odlingsförhållanden finns det många olika typer av viner och druvor. Idag är det framför allt svalodlade viner som ger Chile mest internationell framgång och uppskattning.
Sa du Cykelvinet? Cono Sur grundades 1993 och är idag Chiles andra största producent ur exportperspektiv. Deras arbete utmärks av nyfikenhet, experimentlusta och innovation. Förutom högkvalitativa viner kan de även skryta om att vara ledande gällande miljöarbete. De har flera ambitiösa projekt, till exempel Single Vineyard-serien, där visionen är att visa upp olika jordmån och mikroklimat.
NYA ZEELAND
Nya Zeeland består av nordön och sydön. Landet har tio olika vindistrikt och Marlborough, som ligger på sydön, är det största och mest kända. Inte minst för druvsorten som satte landet på vinskumenternas karta; sauvignon blanc. Vineriet Giesen startades av de tre bröderna Theo, Alex och Marcel Giesen när de köpte en liten plätt utanför Christchurch i Marlborough år 1981. De flesta ansåg att det var vansinne och menade att det var alldeles för kallt för att odla vinrankor där. De tyska bröderna visste dock bättre. Idag förfogar Giesen över 300 hektar vinodling, av vilka 4 hektar är ekologiskt certifierade. Vinodlingarna ligger främst i Marlborough men de har även rankor i Hawkes Bay.
SYDAFRIKA
Den första pressningen av vin i Sydafrika gjordes i mitten av 1600-talet. Den långa traditionen till trots så är det först på senare år som det hänt särskilt mycket bland den nya generationens vinproducenter, eftersom landet fram till apartheids fall 1994 dominerades av kooperativet KWV och vinnäringen mestadels fokuserade på kvantitet. Allt fler av nytänkande producenter fokuserar dock numera på kvalitet, och visar upp vilken potential landet har gällande fantastiska uttryck och stilar. Kvalitetetsarbetet är inte minst en viktig faktor när det kommer till att höja pris och löner i ett land som fortfarande kämpar mot sociala orättvisor. Producenten Boschendal ligger på en sanslöst vacker plats i Franschhoek och har gjort vin i över 300 år. Idag är de främst uppmärksammade för sina mousserande viner.
USA
Amerikansk vinproduktion är för många ofta synonymt med Kalifornien, vilket inte är helt befängt då hela 90 procent av allt amerikanskt vin kommer just därifrån. Det görs dock vin i alla amerikanska delstater, till och med i Alaska. Av Kaliforniens fem vinregioner svarar Central Valley för 70 procent av kalifornisk vinvolym. Chardonnay och cabernet sauvignon har länge varit de viktigaste druvorna i regionen, men det är ändå zinfandel som har kommit att bli Kaliforniens signaturdruva. USA kan även skryta om att ha räddat den europiska vinproduktionen i slutet av 1800-talet. Amerikanska rotstockar är nämligen resistenta mot vinlusen, som skulle kunna liknas med vinvärldens pest. Europeiska druvsorter ympade på amerikanska rotstockar är än idag lösningen på vinvärldens största problem någonsin.
Orin Swift har på kort tidigt blivit en kultförklarad producent i Kalifornien. Firman startades av Dave Phinney år 1998. Efter att han hade studerat i Italien började han jobba hos producenten Robert Mondavi i Kalifornien, och bestämde sig då för att göra sin egen grej. Det är kraftfulla och oerhört koncentrerade kvalitetsviner med säregna, konstnärliga, uttrycksfulla etiketter som är svåra att blanda ihop med någon annan. Orin Swift är i en kategori för sig.