In English

Cono Sur

Cono Sur grundades år 1993 och har med ledorden kvalitet och hållbarhet blivit Chiles näst största exporterande vinproducent. Chefsvinmakaren Matías Ríos är en passionerad vinälskare som brinner för en hållbar vinproduktion. Med sina 300 hektar ekologiska vingårdar, och med samtliga 1 915 hektar under integrerad odling, återskapar och bibehåller de den biologiska mångfalden i sina vingårdar. Cono Sur har flera hållbarhetscertifieringar. De var även den första vinproducenten i världen att certifieras Carbon Neutral. Det är dock inte certifieringarna som driver Matías och hans team. Det är en ärlig respekt för naturen. De började sin omställning från konventionell odling år 1998 och bedriver ekologisk odling sedan år 2000. Cono Surs ekologiska viner är certifierade enligt BCS Oeko Garantie GMBH.

Vineriet i Chimbarongo, cirka en och en halv timmes bilfärd från Santiago, producerar svindlande 30 miljoner liter vin årligen. Vinerna kommer från vingårdar från i stort sett hela Chile. Cono Sur var pinonjärer i sydliga Bío-Bío med sina odlingar av riesling och gewürztraminer var man pionjärer. I Casablanca och San Antonio odlar de Chiles bäst ansedda pinot noir-viner, med toppvinet Ocío som starkast lysande stjärna.

Bícicleta (vilket betyder cykel på spanska) är symbolen för det miljöarbete som Cono Sur medvetet, långsiktigt och framgångsrikt har arbetat med sedan starten år 1993. Bícicletaserien omfattar sex endruvsviner från olika utvalda vingårdar i Chile, alla skötta enligt så kallade sustainable management. Det innebär att de i hög grad sköts som odlingarna för ekologiska viner. Samtliga viner är i den konsumentvänliga stil som användningen av det senaste i vingårds- och vintillverkningsteknik gör möjligt.

Organicserien omfattar viner som är gjorda på ekologiskt odlade druvor, från vingårdar som är officiellt certifierade som ekologisk odling av BCS Oeko Garantie GMBH. Det innebär att man inte använder konstgödsel eller besprutar mot insekter, svampangrepp och andra farsoter som kan angripa odlingarna. Man använder sig istället av bland annat kompost, insekter som eliminerar ohyra och Cono Surs egna gåsflockar som är förstklassiga insektsbekämpare. Hela 30 procent av Cono Surs vingårdar är redan certifierade som ekologiska, och i fler pågår omläggningen från konventionell till ekologisk odling.

Reservavinerna framställs av druvor från vingårdar med äldre stockar. Dessa stockar ger mindre skörd, men druvor som ger komplexa och karaktärsfulla viner. Vid ankomsten till vinanläggningen väljer man särskilt ut de bästa druvorna, de druvor som ger komplexa viner och som efter lagring på ekfat visar den fulla karaktären av druvsorten och vingården.

Med Single Vineyard-serien vill Cono Sur är visa upp mångsidigheten och kvaliteten hos de olika jordmåner och mikroklimat som Chile kan erbjuda. Varje vin är från en specifik del av en enskild vingård. Druvorna för Single Vineyard Chardonnay kommer från en specifik del av El Centinella, vingården med det svalaste klimatet i Casablanca Valley. På etiketten till varje vin i Single Vineyard framgår från vilken vingård som druvorna kommer.  

År 1996 bestämde Cono Sur att chansa på att göra ett pinot noir-vin av exceptionell kvalitet. De valde ut 20 stycken 225-litersfat, de allra bästa pinot noir-vinerna av den årgången. När de sedan fortsatte med samma mål men med fler olika druvor valde de att kalal serien för att kalla serien 20 Barrels, även om man numera gör något mer än 20 fat (= ca3 300 buteljer) av varje vin. 20 Barrels Cabernet Sauvignon kom 1997, Merlot 1998, Chardonnay 2002, Sauvignon Blanc 2005 och Syrah 2008.