In English

Chile

Chile är ett säreget och fantastiskt land: en lång och smal landremsa, 4 300 km lång och 180 km bred, som sträcker sig från heta Atacamaöknen i norr till Eldslandets kalla, dimmiga värld i söder, inramad av de snötäckta topparna i Andernas vulkaniska bergskedja i öster och de låga kustbergen i väster. Floder rinner över den fruktbara slätten och bevattnar odlingarna. Landet är ett paradis för frukt- och vinodlare, där certifierade ekologiska odlingar blir allt vanligare. Eftersom landet täcker alla klimattyper och odlingsförhållanden finns det många olika typer av viner och druvor. Idag är det framför allt för svalodlade druvor som Chile får mest internationell framgång och uppskattning.

Den första vingården planterades på 1540-talet med druvan país, som än i dag är den näst mest odlade blå druvan. Den mest odlade blå druvan är cabernet sauvignon. Det är dock druvan carmenère som har blivit Chiles signaturdruva. Den odlades först i Bordeaux och blandades ofta med cabernet sauvignon. Problemet var att den mognar sent och i Bordeaux aldrig hann den aldrig få den mörka, härliga smak av mörka plommon och kryddor som den får i Chile. Blå druvor som syrah och pinot noir planteras också i stor utsträckning, med gott resultat. 

Chardonnay är den mest odlade gröna druvan, och sauvignon blanc kommer som en framgångsrik nummer två. Det svalare klimatet i Bío-Bío är ypperligt för aromatiska druvor som riesling och gewürztraminer, men även för druvor till friska, mousserande viner. Rhônedruvan viognier kan i Chile visa upp sin rika arom av rosor och exotisk, gul frukt. Generellt sett går Chiles utveckling allt mer mot kvalitet och komplexitet, även om landet för många fortfarande förknippas med tillgänglig fruktighet. Chiles areal är 200 000 hektoliter och produktionen 8,8 miljoner hektoliter. Mer än 70 procent av produktionen exporteras.  

Producenter från Chile

Här kan du läsa mer om våra chilenska vinproducenter, och se vilka viner vi erbjuder från dem.