In English

Orin Swift Palermo 2018

Den 8 juli släpps 1100 flaskor av kultförklarade Orin Swift Palermo 2018 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är gjort på Napas signaturdruva cabernet sauvignon och är ett utmärkt exempel på storheten med Orin Swift.

Nr 92680 | 599 kr | 15,5% vol. | 750 ml

Klicka här för att köpa

Palermo är ett av vinmakaren Dave Phinneys mest klassiska viner från Napa. Vinet är gjort på cabernet sauvignon, regionens stolthet och signaturdruva. Den ikoniska etiketten föreställer ett foto som Vincent Musi tagit av en mumifierad kardinal från medeltida Palermo. Dave Phinney ansåg nämligen att det här fotot fångar och illustrerar just den kraft och stolthet som han förknippar med cabernet sauvignon från Napa. Vill man förstå storheten med Orin Swift och vad som gjort vinerna så eftertraktade är det här ett utmärkt val av flaska.

Palermo 2018 görs på extremt noggrant selekterade druvor och är en fantastisk uppvisning av Napas olika vingårdslägen. Från de varmare Calistoga och St. Helena ner till de svalare appellationerna Coombsville och Oak Knoll, över till de unika mikroklimaten i Pope Valley och Atlas Peak och slutligen till Rutherford och Oakvilles berömda jordmån. Vinet lagras i ett år på både franska och amerikanska ekfat, av vilka cirka 30 procent var nya.

Resultatet är en mäktig, stor och druvtypisk doft av svarta vinbär, björnbär, mogna hallon, kaffebönor och choklad med en tydlig och sötkryddig ekfatskaraktär. Smaken är generös, djup och komplex med balanserade tanniner och toner av mörka bär, ceder, sötlakrits, kakao, svart te och färsk anis. Eftersmaken är lång och välbalanserad. Passar till klassiska kötträtter som entrecôte med gräddig potatisgratäng. Kan lagras.

Robert Parker (The Wine Advocate) har gett vinet 93 poäng av 100 möjliga.

ORIN SWIFT
Den unge amerikanen Dave Phinney förälskade sig i vin under sina studier i Italien och började sedan arbeta hos Robert Mondavi i Kalifornien. Med en stark vision om att bygga något unikt skapade han sedan år 1998 Orin Swift. Framgångarna lät inte vänta på sig. Med kraftfulla viner och konstnärliga och uttrycksfulla etiketter skapar han riktiga kultviner. Fokus ligger fortfarande på att ha tillgång till de bästa druvorna från olika ursprung i Kalifornien. Varje årgång är unik, både i druvblandning och uttryck. Dave Phinney har bland annat belönats med utmärkelsen ”Winemaker of the year” av Wine Enthusiast

LÄS MER OM DRYCKESTRENDER OCH VÅRA NYHETER
Våra viner från Quinta do Vallado på Systembolaget