In English

Många vill välja hållbart, men har du koll på vilka förpackningar för vin som är bäst ur miljösynpunkt? Om inte kommer du att ha det efter att ha läst vår guide om klimatsmarta och miljövänliga förpackningar! Det händer nämligen väldigt mycket gällande vinförpackningar just nu och de hållbara alternativen är fler och bättre än någonsin. En extra bonus med de här förpackningarna är att de är optimala för att ta med sig i sommar – de är ju både tåliga och lätta att bära.

Glasflaskans nackdelar ur miljöperspektiv

Själva förpackningen utgör faktiskt en stor del av vinindustrins totala klimatpåverkan. Det beror bland annat på förpackningens material, hur den har producerats och hur den kan transporteras.

Glasflaskan har en relativt hög klimatpåverkan. Den kräver nämligen mycket material och energi när den tillverkas och den är tung, ömtålig och svår att packa. Det ger i sin tur höga utsläpp vid tillverkning, transport och skapar ofta avfall och svinn när flaskor går sönder. Som tur är händer väldigt mycket gällande klimatsmarta vinförpackningar just nu och alternativen är fler och bättre än någonsin. Tvärtemot vad många tror ger de nya och miljövänliga alternativen inte smak till vinet.

Pappförpackning

För den som vill välja en miljövänlig och hållbar vinförpackning är papp ett utmärkt val. Pappförpackningen är lätt att tillverka och kräver lite material. En annan fördel är att den väger lite, vilket minskar koldioxidutsläppen vid transport. Den är även enkel att återvinna och kan brytas ner och återvinnas till nya produkter, vilket minskar det totala avfallet. Som om denna förpackning inte redan vore svårslagen ur miljösynpunkt är den även flexibel när det kommer till att designa utifrån produkt och preferens – vilket även bidrar till minskat svinn.

 • Art.nr: 1139
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 99 kr
 • Alk.halt: 14,5 %

Dark Horse Buttery Chardonnay

Kalifornien-baserade Dark Horse har alltid legat i framkant gällande smarta vinförpackningar. Dark Horse Buttery Chardonnay har en tydlig ekfatskaraktär med toner av brynt smör, rostat bröd, vanilj och macadamianötter. Vinets smöriga och krämiga profil är som gjord för smakrika fiskrätter, allra helst med smörbaserade tillbehör.

Återvinningsbar aliminumburk

Vin på burk har varit en riktig snackis i några år nu, inte minst eftersom det är en förpackning som även anses vara kul och cool. Precis som pappförpackningen är den lätt att producera, transportera och återvinna och den är flexibel gällande storlek. Eftersom den är tålig och bra på skydda innehållet mot ljus bidrar den även till minskad risk för skador och svinn.

 • Art.nr: 2771
 • Volym: 200 ml
 • Pris: 39 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 10,5 %

Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante

Ekologiska Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante från Italien är en liten och naggande god nyhet som finns i Systembolagets sortiment från och med 1 juni. Det här är ett bubbel som är frizzante – och inte spumante – vilket på svenska betyder pärlande, med mindre bubblor. Asiotus är gjord på klassiska proseccodruvan glera och är lätt och fräsch i smaken med uppfriskande toner av gröna äpplen, päron, citrus och örtiga inslag av viol. Perfekt som fördrink på egen hand eller till lättare tilltugg, skaldjur eller smakrik buffé.

återvinningsbar PET-flaska

Den återvinningsbara PET-flaskan är även den tålig och lätt att både tillverka, frakta och återvinna. Många tycker även att det är en fördel att den till utseendet är så lik en traditionell glasflaska. Vi svenskar är bäst i världen på att panta, vilket förhoppningsvis bidrar till att många återvinner PET-flaskan på korrekt sätt.

 • Art.nr: 7945
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 79 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 12 %

Spring Village Rosé

Spring Village är våra omåttligt populära husviner i smarta förpackningar. Ekologiska Spring Village Rosé i PET är gjord på de klassiska druvorna grenache och syrah från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Vinet har en torr och frisk smak med bäriga och mörkfruktiga toner av saftiga smultron, hallon, jordgubbar och citrus, som är lätt att matcha till olika typer av mat.

Pouch

Pouch är som en sorts påse i tätt och tåligt material, som är försedd med praktisk tappkran och bärhandtag. Pouchförpackningar för vin kräver lite material vid tillverkning, är lätta och tar lite plats vid frakt, vilket gör transporten effektiv och mer miljövänlig eftersom koldioxidutsdläppen minskar. Eftersom pouchförpackningar är tåliga är de mindre benägna att skadas under transport, vilket minskar avfall och svinn. Dessutom är pouch ofta en smart val om det är flera som ska bjudas på drycken, då de ofta är lite större i storlek, och de är lätta att återvinna.

 • Art.nr: 2569
 • Volym: 1500 ml
 • Pris: 169 kr
 • Alk.halt: 13,5 %

Cameleon Bonarda

Ekologiska Cameleon Bonarda är ett vin med tydlig argentinsk adress. Välbalanserat fruktig karaktär med en väl avvägd skjuts örtighet är som gjort för smakrika grillkvällar. Bakom den populära vinserien Cameleon står producenten Domaine Bosuquet, som är kända för sitt extraordinära hållbarhetsarbete.

Box

Det är inte många som tänker på att bag-in-box för vin faktiskt är ett väldigt klimatsmart val. Faktum är dock att boxen kan skryta om att den kräver lite material vid tillverkning, är lätt och tar lite plats vid frakt, vilket gör transporten effektiv och mer miljövänlig. Boxen är tålig vilket ger minskat svinn och avfall då den sällan går sönder. Dessutom är box ofta en smart val om det är flera som ska bjudas på drycken, då de ofta är lite större i storlek och lätta att ta med sig.

 • Art.nr: 2816
 • Volym: 2000 ml
 • Pris: 289 kr
 • Alk.halt: 12,5 %

Chavin Côtes de Provence Rosé

Ekologisk och klassisk rosé från hjärtat av Provence. Chavin Côtes de Provence Rosé är en traditionell provensalsk blend på grenache, cinsault, cabernet sauvignon, syrah och rolle i en mycket elegant, strukturerad och fräsch version. Torr och frisk smak med nyanserade toner av vildhallon, smultron, solmogna körsbär, färska örter, vita blommor och grapefrukt passar ju året runt men gör sig förstås allra bäst på sommaren i närheten av vatten – eller när man vill låtsas att så är fallet. Passar till sallad, fisk, lättare fågelanrättningar eller som fräsch, läskande och aptitretande aperitif.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.

Frågan om hållbarhet är mer aktuell än någonsin och hållbara förpackningar för vin är en fråga som ligger oss på Spring Wine & Spirits särskilt varmt om hjärtat. Vi arbetar aktivt med att vara drivande i utvecklingen av just detta.

Fler har börjat förstå att flaskan gör ett stort avtryck när det kommer till hållbarhet och vi blir därför allt mer öppna för allt fler alternativ. Inte så konstigt med tanke på ökat intresse för exempelvis ekologisk odling, varför stanna vid innehållet och inte bry sig om förpackningen? Många krogar går faktiskt i bräschen för detta och häller stolt upp perfekt kyld pinot ur PET och Systembolaget efterfrågar allt fler miljövänliga alternativ till den tunga glasflaskan.