In English
  • Art.nr: 92347
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 14,5 %

Tahbilk The Tower Sangiovese

Den 1 juni lanseras nyheten Tahbilk The Tower Sangiovese i Systembolagets fasta sortiment. Vinet är en fantastisk introduktion till den kultförklarade producenten från Australien. Tahbilk kombinerar sin långa och anrika historia med moderna metoder och The Tower Sangiovese är ett välbalanserat, matvänligt och rödfruktigt vin som passar perfekt till pasta bolognese, pizza och lättare anrättningar på fläsk och lamm.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

  • Doft
  • Doften är pigg, ungdomlig och rödfruktig med nyanserade toner av körsbär, örter och inslag av lakrits. 
  • Smak
  • Smaken är välbalanserad med närvarande frukt, frisk syra, mjukt inlindade tanniner och toner av körsbär, plommon, färska örter och mandel.
  • Avslut
  • Avslutningen är lång, frisk och balanserad.

Tahbilk The Tower sangiovese – nytt vin från kultförklarad producent

Det nya vinet Tahbilk The Tower Sangiovese är en fantastisk introduktion till den kultförklarade producenten från Australien. Det ikoniska tornet som åsyftas i namn och på flasketikett byggdes redan år 1882. Det användes tidigare i vinframställningen, där druvorna krossades genom gravitation och sedan nådde jäsningstankarna i källaren under tornet. Tornet är också ett landmärke i det annars relativt platta landskapet. Vinet släpps i Systembolagets fasta sortiment 1 juni.

Tahbilk grundades redan på 1860-talet och är därför ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. De kombinerar den långa och anrika historien med moderna metoder.

Tahbilk The Tower Sangiovese är gjort på 90 procent sangiovese (en druva med italienskt ursprung) och 10 procent shiraz. Druvorna skördades från utvalda vingårdar i Central Victoria. Druvorna pressades försiktigt och fick jäsa tillsammans med skalrester i stora cementtankar. Druvmusten separerades sedan från skalresterna och fick jäsa vidare. Efter jäsningen fick vinet vila med franska ekstavar i cirka sex månader. Vinet buteljeras sedan och fick vila ytterligare några månader. 

Resultatet är ett välbalanserat och rödfruktigt vin som är perfekt till rätter på fläsk och lamm samt till italienska klassiker som pasta bolognese och pizza. Tahbilk The Tower Sangiovese är gjort för att konsumeras inom de närmaste åren.

Vinproducenten Tahbilk

Egendomen Tahbilk grundades redan på 1860-talet, vilket gör dem till ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. De kombinerar den långa och anrika historien med moderna metoder och arbetar exempelvis med skruvkork på alla sina viner. Egendomen drivs av sedan fem generationer tillbaka av familjen Purbrick.

Tahbilk är starkt förknippat med sina gamla vinstockar, som fortfarande är i produktion. Det finns en halv hektar planterad med shirazstockar från år 1860, cabernet sauvignon från år 1949 och marsanne från år 1927 (!). Inte helt opassande utmärks även Tahbilks viner av en fantastisk lagringsduglighet, redan på instegsnivå.

Den australiensiska egendomen är framför allt berömd för sina shiraz-, cabernet sauvignon- och marsanneviner, men de arbetar även med andra druvor i vingårdarna – som den italienska druvan sangiovese. 

Tahbilk ligger vid Nagambie Lakes i Central Victoria och har fått sitt namn från aboriginernas namn på Nagambie, vilket är tabilk-tabilk. Det betyder ”platsen med många vattenhål”.

Sedan år 2014 är vingården ansluten till Toitu, världens första Carbon Zero-program. Sedan dess har en rad projekt genomförts för att förbättra närmiljön och minska klimatpåverkan, bland annat gällande vattentillgång, avfall och energi. 

Tahbilk The Tower Sangiovese är en fantastisk introduktion till den kultförklarade producenten från Australien. Tahbilk kombinerar sin långa och anrika historia med moderna metoder och The Tower Sangiovese är ett välbalanserat, matvänligt och rödfruktigt vin som passar perfekt till pasta bolognese, pizza och lättare anrättningar på fläsk och lamm.
li_berger

Li Berger

Produktchef för australiensiska viner på Spring Wine & Spirits

Tahbilk

Egendomen Tahbilk grundades redan på 1860-talet, vilket gör dem till ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. De kombinerar den långa och anrika historien med moderna metoder och arbetar exempelvis med skruvkork på alla sina viner. Egendomen drivs av sedan fem generationer tillbaka av familjen Purbrick.

Läs mer här Link icon