In English
  • Art.nr: 20088
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 299 kr
  • Alk.halt: 7,5 %

S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese

Rieslingdruvan är populärare än någonsin och nyheten S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2019 är ett fantastiskt exempel på druvans enastående kvalitet och förmåga att spegla terroir. Den 1 juni släpps S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2019 i Systembolagets fasta sortiment. Vinet kommer från ett enskilt vingårdsläge i den prestigefyllda Graacher Himmelreich-vingården i tyska Mosel och precis som namnet antyder är detta vingårdens eget himmelrike.

Passar till

Dish icon

Asiatiskt

Dish icon

Fisk

Dish icon

Ost

Dish icon

Skaldjur

  • Doft
  • Mycket ren, komplex och inbjudande doft av solmogen gul citrus, vit stenfrukt, honung, vita blommor och stenig mineralitet. 
  • Smak
  • Smaken är djup, komplex och välbalanserad med liten fruktsötma och uppfriskande, nästan kittlande, syra. Nyanserade toner av mogen stenfrukt, frisk citrus, sommarblommor och blixtrande mineralitet.
  • Avslut
  • Mycket lång och balanserad avslutning med komplexa toner av läskande citrusfrukt och stenig mineral. 

Rieslingdruvans revansch

Riesling har länge kämpat mot fördomar om att göra billiga viner utan balans. Inget kunde vara mer fel. Vinälskare och sommelierer världen över har fortsatt att argumentera för att riesling är en av världens bästa druvor och det verkar ha gett resultat. Allt fler har förstått att riesling gör enastående kvalitetsviner och idag är druvan populärare än någonsin.

Förmodligen är det den omisskännliga syran, den fruktiga aromatiken och den karaktäristiska mineraliteten som gör att druvan växer så snabbt i popularitet. Rieslingdruvan passar för att göra viner i olika torrhetsgrad och kan därför även skryta om att ligga bakom viner som kan vara alltifrån knastertorra till söta som solen. Vinerna har dock alltid en underbar, nästan kittlande, syra. 

Toppviner gjorda på riesling är generellt mer långlivade än de flesta andra vita viner, men druvan kan även avnjutas redan som ung. En annan fördel med riesling är att den är osedvanligt bra på att uttrycka terroir, det vill säga druvornas odlingsplats, utan att någonsin förlora sin egna karaktär. Riesling är också lätt att matcha till olika typer av mat, vilket säkert bidrar till att det är många sommelierers favoritdruva.

Kvalitetsvinet S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese

Det nya vinet S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2019 är ett fantastiskt exempel på druvans kvalitet, balans och förmåga att spegla terroir. Vinet släpps i Systembolagets fasta sortiment 1 juni.

S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2019 kommer från ett enskilt vingårdsläge i den prestigefyllda Graacher Himmelreich-vingården och precis som namnet antyder är det vingårdens eget himmelrike. Här produceras högkvalitativ riesling som uttrycker både terroir och druvkaraktär. Vingården kan även skryta om att vara en så kallad Grosse Lage, vilket är en term som används av VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) för att klassificera de mest prestigfulla vingårdslägena i Tyskland. VDP är en tysk organisation som representerar många av landets bästa vinproducenter och S.A. Prüm är en av medlemmarna. För att få klassificeringen Grosse Lage har VDP fastställt strikta kvalitetskriterier som måste uppfyllas. Det innebär bland annat krav på vingårdens jordmån, solexponering, lutning och historiska anseende.

Druvorna till S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2019 skördas för hand i oktober. Efter skalmaceration fick musten jäsa på naturlig jäst i cirka fem veckor. Jäsningen avbröts sedan, vilket ger både en lägre alkoholhalt och naturlig fruktsötma. Vinet fick sedan vila på rostfria ståltankar och buteljerades sedan med skruvkapsyl. 

Vinet är utsökt på egen hand eller till färska skaldjur som hummer och räkor, kryddstarka rätter, äppelpaj, färsk frukt, blåmögelost och färskost. 

Detta är ett extremt lagringsdugligt vin med fantastiskt hög syra och välbalanserad fruktsötma, vilket gör att lagring i upp till 35 år inte är några problem. 

Rieslingdruvan har sitt ursprung i Tyskland och ingen annan region är så förknippad med druvan som ansedda Mosel. Regionen är känd för sin skifferrika jordmån som i kombination med höjd, sol och närheten till floden ger fantastiskt friska och mineraldrivna viner. Graacher Himmelreich-vingården ligger mellan Bernkastel och Wehlen och har en blandning av blå och grå skiffer.

Vinproducenten S. A. Prüm

Familjeägda S. A. Prüm ligger i byn Wehlen, precis intill floden Mosel i hjärtat av Mosels odlingsområde. Här har familjen Prüm odlat vin i över 200 år, på de branta sluttningarna ner mot floden. Sedan ägaren och vinmakaren Raimund Prüm år 1971 övertog ledningen för vingård och vineri har egendomen blivit en av regionens mest framgångsrika vingårdar. Deras utsökta rieslingviner har även uppnått internationella framgångar. Numera är det Raimunds dotter Saskia som tagit över vinmakarrollen och ledningen i vingården, även om pappa Raimund fortfarande har några fingrar med i spelet. S.A. Prüm är en av medlemmarna i VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). VDP är en ansedd organisation som representerar många av Tysklands bästa vinproducenter.

S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese kommer från ett enskilt vingårdsläge i den prestigefyllda Graacher Himmelreich-vingården och precis som namnet antyder är det vingårdens eget himmelrike. Här produceras högkvalitativ riesling som uttrycker både terroir och druva.
li_berger

Li Berger

Produktchef för tyska viner på Spring Wine & Spirits

S.A. Prüm

Familjeägda S. A. Prüm ligger i byn Wehlen, precis intill floden Mosel i hjärtat av Mosels odlingsområde. Här har familjen Prüm odlat vin i över 200 år, på de branta sluttningarna ner mot floden. Sedan ägaren och vinmakaren Raimund Prüm år 1971 övertog ledningen för vingård och vineri har egendomen blivit en av regionens mest framgångsrika vingårdar.

Läs mer här Link icon