Äntligen midsommar och dags för sill, lax, ägg och nygrillad köttbit! Öl och nubbe som måltidsdryck i all ära, men det blir även allt populärare att hälla upp vin i högtidsglaset. Vi tipsar om fem olika ekologiska viner till midsommar och högtidsbordets smaker. Och svarar samtidigt på några av de vanligaste frågorna gällande att matcha vin med mat.
Om någonting kan kallas för svensk måltidstradition så är det väl att de flesta av våra högtider firas med nästan exakt samma mat. Midsommarmaten är inget undantag; liksom till jul och påsk firar vi med sill, lax, ägg och säsongens köttbit. Buffébordet är egentligen genialiskt när det kommer till värdskap – här får varje person möjlighet att välja och välja bort precis hur hen vill. Detta omfattar även i allt högre utsträckning drycken. Någon vill ha snaps, en annan vill inte dricka alkohol överhuvudtaget. Och allt fler vill dricka vin till maten. Vi är en av de sistnämnda och vill förstås ha vin till midsommar. Så låt oss kolla på några frågor rörande vin, högtidsbordets smaker och hur man får dem att passa ihop!
När någon argumenterar för varför vin inte hör hemma på midsommar brukar sill-kortet alltid åka fram. Och absolut, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lägger du, liksom vi, sillen och laxen på samma tallrik slår vi ett slag för ta fram din bästa riesling, gärna en tysk sådan.
De flesta uppskattar rödvin till en grillad köttbit och allra bäst passar rödviner med tydlig fruktighet och lagom mycket strävhet. Lägger du korv eller hamburgare på grillen blir det nästan alltid feta tillbehör, både gällande kolhydrater och sås. Ett saftigt rödvin med bra fruktsyra, lite mjukare tanniner och nedtonad fatkaraktär är därför att föredra, oavsett om du väljer kött eller växtbaserat.
Det bästa med midsommar är att vi nu (med en smula envishet) kan få tag i många av råvarorna i färsk variant. Till jordgubbar och andra bärdominerade sötsaker uppmuntrar vi dig att ta fram ett lätt och vin med sötma. Sötman i vinet och desserten tar nämligen ut varandra. Väljer du ett torrt vin upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg och bubblande moscato d’Asti eller annat vin med fruktsötma blir med andra ord guld till jordgubbsdesserten. Många tror att söta sauternesviner ska drickas till dessert eftersom det också har en påtaglig sötma, men egentligen passar det bättre till starka ostar. Inget fel med det, snarare kul att sticka ut som den enda i Sverige som bojkottar jordgubbar en dag som denna.
Elegant och klassisk rosé från södra Frankrike
Hyllade och ekologiska Chavin Côtes de Provence Rosé är en traditionell provensalsk blend på grenache, cinsault, cabernet sauvignon, syrah och rolle. Vinet har en nyanserad smak med toner av vildhallon, smultron, solmogna körsbär, citron, färska örter, vita blommor och grapefrukt. Passar till det mesta på sommarbuffén: sallad, fisk, kyckling eller som fräsch, läskande och aptitretande aperitif. Finns även på box.
Uppfriskande riesling som är lätt att matcha
Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på rieslingdruvor från tyska Rheingau. Vinet har toner av mogen citrus, mineral, rosa stenfrukt, päron och vita blommor som blir ett säkert kort även till de mer svårmatchade godsakerna på midsommarbordet. Gör sig galant som både fördrink, sällskapsdryck och partner till högtidens skaldjur och fisk, även när du känner för att addera asiatiska smaker som soja och extra lime.
Bubblande alkoholfritt med smak av svenska sommarbär
Alkoholfria och ekologiska Chavin Florentina är en minst sagt passande nyhet i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det här är nämligen ett elegant och mousserande alkoholfritt alternativ, med uppfriskande och elegant smak av smultron, hallon och solmogna jordgubbar. Perfekt till sommarens salta snacks eller sötare bärdesserter. Chavin hyllas kontinuerligt av internationella vinkritiker och har belönats med utmärkelsen Frankrikes bästa producent av alkoholfria viner.
Läskande bubbel från Andernas höjder
Mousserande fördrink eller förlåtande dryck till sill och ägg? Det här är ett ekologiskt mousserande från hållbarhetsinriktade Domaine Bousquet i argentinska Mendoza. Vinet är gjort på de klassiska bubbeldruvorna chardonnay och pinot noir och brukar klara det mesta. Frisk syra och fina bubblor klarar dillpimpade ägghalvor utan problem och är suverän till havets läckerbitar. Den görs sig även bra på egen hand.
Välgjort och klassiskt när ni är flera vid bordet
Hyllade och ekologiska kvalitetsboxen Piccini Toscana Collezione Privata är italienskt hantverk från Piccini, gjort för de tillfällen när ni är flera vid bordet. Familjen Piccini har gjort vin i Chianti i hjärtat av Toscana sedan år 1882 och deras första box är ett välgjort och klassiskt vin. Smaken är djup och fyllig, med perfekt balans mellan smakrik fruktighet och mustig kryddighet. Passar utmärkt både innan och till högtidens köttbit, eller bit lagrad ost.
För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.
Hur ska man då tänka om man vill ha något som passar till allt på bordet? Tillåt oss att vara lika förutsägbara som att en Håkan Hellströmkonsert blir utsåld direkt; mousserande vin funkar faktiskt till det mesta. Det är dessutom en dryck som de allra flesta tycker är fantastiskt god, passar utmärkt som fördrink – och känns lite extra lyxig. En markering om att måltiden är något alldeles särskilt. Men det finns förstås alternativ inom varje vinkategori.
För att matcha midsommarbordet smaker är det klokt att välja ett mousserande med lite mer dosage, det vill säga sockerhalt, eftersom så många av rätterna som vi svenskar firar med innehåller sötma.
En frisk men fylligare riesling med perfekt balans mellan syra och fruktsötma är också ett säkert kort till det mesta gällande fet fisk och matiga sallader. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av rätternas fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
Likaså är en frisk och fruktig rosé ett utmärkt alternativ för att ackompanjera buffén – och ger dessutom en somrig markering.
Är ni flera vid bordet kan ni börja med någon av nämnda flaskor, för att sedan gå över till ett fruktigt rödvin som inte är alltför strävt, när majoriteten av sällskapet förmodligen börjat hugga in på bordets köttbaserade rätter som ofta är lättare kallskuret eller har läcker grillyta och har fått sig en kyss av marinad.