In English

Äntligen midsommar och dags för sill, lax, ägg och nygrillad köttbit! Öl och nubbe som måltidsdryck i all ära, men det blir även allt populärare att hälla upp vin i högtidsglaset. Vi tipsar därför om vin till midsommar och högtidsbordets smaker. Och svarar samtidigt på några av de vanligaste frågorna gällande att matcha vin med mat.

svenska högtidsbordets smaker

Om någonting kan kallas för svensk måltidstradition så är det väl att de flesta av våra högtider firas med nästan exakt samma mat. Midsommarmaten är inget undantag; liksom till jul och påsk firar vi med sill, lax, ägg och säsongens köttbit. Buffébordet är egentligen genialiskt när det kommer till värdskap – här får varje person möjlighet att välja och välja bort precis hur hen vill. Detta omfattar även i allt högre utsträckning drycken. Någon vill ha snaps, en annan vill inte dricka alkohol överhuvudtaget. Och allt fler vill dricka vin till maten. Vi är en av de sistnämnda och vill förstås ha vin till midsommar. Så låt oss kolla på några frågor rörande vin, högtidsbordets smaker och hur man får dem att passa ihop!

går det att dricka vin till sill?

När någon argumenterar för varför vin inte hör hemma på midsommar brukar sill-kortet alltid åka fram. Och absolut, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lägger du, liksom vi, sillen och laxen på samma tallrik slår vi ett slag för ta fram din bästa riesling, gärna en tysk sådan.

Vin till köttbiten

De flesta uppskattar rödvin till en grillad köttbit och allra bäst passar rödviner med tydlig fruktighet och lagom mycket strävhet. Lägger du korv eller hamburgare på grillen blir det nästan alltid feta tillbehör, både gällande kolhydrater och sås. Ett saftigt rödvin med bra fruktsyra, lite mjukare tanniner och nedtonad fatkaraktär är därför att föredra, oavsett om du väljer kött eller växtbaserat.

Vad dricker man för vin till jordgubbar?

Det bästa med midsommar är att vi nu (med en smula envishet) kan få tag i många av råvarorna i färsk variant. Till jordgubbar och andra bärdominerade sötsaker uppmuntrar vi dig att ta fram ett lätt och vin med sötma. Sötman i vinet och desserten tar nämligen ut varandra. Väljer du ett torrt vin upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg och bubblande moscato d’Asti eller fruktig riesling med sötma blir med andra ord guld till jordgubbsdesserten. Många tror att söta sauternesviner ska drickas till dessert eftersom det också har en påtaglig sötma, men egentligen passar det bättre till starka ostar. Inget fel med det, snarare kul att sticka ut som den enda i Sverige som bojkottar jordgubbar en dag som denna.

Finns det vin som passar till allt?

Hur ska man då tänka om man vill ha något som passar till allt på bordet? Tillåt oss att vara lika förutsägbara som att en Håkan Hellströmkonsert blir utsåld direkt; mousserande vin funkar faktiskt till det mesta. Det är dessutom en dryck som de allra flesta tycker är fantastiskt god, passar utmärkt som fördrink – och känns lite extra lyxig. En markering om att måltiden är något alldeles särskilt. Men det finns förstås alternativ inom varje vinkategori:

Mousserande

För att matcha midsommarbordet smaker är det klokt att välja ett mousserande med lite mer dosage, det vill säga sockerhalt, eftersom så många av rätterna som vi svenskar firar med innehåller sötma.

Vitt vin

En fylligare pjäs från Alsace med pigg syra och en uns restsötma är också ett säkert kort till det mesta gällande fet fisk och matiga sallader. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av rätternas fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.

Rosé

Likaså är en frisk och fruktig rosé ett utmärkt alternativ för att ackompanjera buffén – och ger dessutom en somrig markering.

Våga sherry!

En torr sherry av stilen manzanilla eller fino är annars ett utmärkt och lite ovanligare val till den svenska motsvarigheten till salta tapas.

Är ni flera vid bordet kan ni börja med någon av nämnda flaskor, för att sedan gå över till ett fruktigt rödvin som inte är alltför strävt, när majoriteten av sällskapet förmodligen börjat hugga in på bordets köttbaserade rätter som ofta är lättare kallskuret eller har läcker grillyta och har fått sig en kyss av marinad.

våra bästa Förslag på vin till midsommar

 • Art.nr: 2771
 • Volym: 200 ml
 • Pris: 39 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 10,5 %

Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante

Ekologiska Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante från Italien är ett helt nytt bubbel på hyllan som dessutom kommer i liten burk. Praktiskt och hållbart! Att vinet är frizzante – och inte spumante – betyder att det är har mindre, pärlande bubblor. Asiotus är gjord på klassiska proseccodruvan glera och har en lätt, fräsch smak med uppfriskande toner av gröna äpplen, päron, citrus och örtiga inslag av viol. Perfekt som fördrink på egen hand eller till lättare tilltugg, skaldjur, smakrik buffé eller högtidsbordets skagenröror och laxanrättningar.

 • Art.nr: 72859
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 139 kr
 • Alk.halt: 12 %

The Grape Collective Riesling Returns

Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på rieslingdruvor från tyska Rheingau. Vinet har toner av mogen citrus, mineral, rosa stenfrukt, päron och vita blommor som fixar det mesta på midsommarbordet. Gör sig galant som både fördrink och partner till högtidens skaldjur och fisk, även när du känner för att addera asiatiska smaker som soja och extra lime.

 • Art.nr: 7945
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 79 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 12 %

Spring Village Rosé

Ekologiska Spring Village Rosé i praktisk och hållbar PET är gjord på de klassiska druvorna grenache och syrah från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Vinet har en torr och frisk smak med bäriga och mörkfruktiga toner av saftiga smultron, hallon, jordgubbar och citrus, som är lätt att matcha till olika typer av sommarvänlig mat som fisk, skaldjur, sallad och småplock.

 • Art.nr: 2159
 • Volym: 2000 ml
 • Pris: 219 kr
 • Alk.halt: 14,5 %

Gallo Family Vineyards Zinfandel

Nyheten Gallo Family Vineyards Zinfandel i Systembolagets fasta sortiment har en mjuk och mörkfruktig smak med rund fatkaraktär som gifter sig perfekt med saftiga hamburgare och grillat kött. Familjeproducenten Gallo har varit verksamma i Kalifornien i över 90 år och är kända för sin innovation. Deras nya vin kommer i praktiskt och hållbar pouch om 2 liter.

 • Art.nr: 8201
 • Volym: 375 ml
 • Pris: 79 kr
 • Alk.halt: 15 %

La Guita Manzanilla

Sommelierfavoriten La Guita Manzanilla är en torr, lätt sherry från hamnstaden Sanlúcar de Barrameda i spanska Andalusien. Servera sval som ett utmärkt och lite ovanligare val till den svenska motsvarigheten till salta och feta tapas.

 • Art.nr: 20088
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 299 kr
 • Alk.halt: 7,5 %

S. A. PRÜM GRAACHER HIMMELREICH RIESLING SPÄTLESE

Vinet är gjort på riesling från ett enskilt vingårdsläge i den prestigefyllda Graacher Himmelreich-vingården i tyska Mosel och precis som namnet antyder är det vingårdens eget himmelrike. Smaken är djup, komplex och välbalanserad med liten fruktsötma och uppfriskande, nästan kittlande, syra som passar sommaren alldeles perfekt. Nyanserade toner av mogen stenfrukt, frisk citrus, sommarblommor och blixtrande mineralitet är utsökt på egen hand eller till jordgubbar och annan färsk frukt samt till smakrika ostar.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.

 • Art.nr: 55270
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 99 kr
 • Alk.halt: 12 %

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé