In English
  • Art.nr: 2771
  • Volym: 200 ml
  • Pris: 39 kr + pant 1 kr
  • Alk.halt: 11,5 %

Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante

Ekologiska Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante från norra Italien är en liten och naggande god nyhet som finns i Systembolagets sortiment från och med 1 juni. Asiotus är gjord på klassiska proseccodruvan glera och är lätt och fräsch i smaken med uppfriskande toner av gröna äpplen, päron, citrus och örtiga inslag. Perfekt som fördrink på egen hand eller till lättare tilltugg, skaldjur eller smakrik buffé. Det här är ett mousserande som är frizzante, vilket på svenska betyder pärlande, med mindre bubblor. Du hittar därför burken bland stilla vita viner, de uppfriskande bubblorna till trots.

Passar till

Dish icon

Aperitif

Dish icon

Buffé

Dish icon

Fisk

Dish icon

Skaldjur

  • Doft
  • Doften är ungdomlig och fruktig med fräscha toner av gröna äpplen, päron, citrus och örtiga inslag av viol.
  • Smak
  • Smaken är torr, frisk och fruktig smak med läckert pärlande bubblor och fruktiga toner av citrus, päron och färska örter.
  • Avslut
  • Eftersmaken är ren, uppfriskande och läskande.

Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante – Ekologisk nyhet på hyllan

I precis rätt tid till sommarsäsongen lanseras det ekologiska bubblet Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante från norra Italien. Vinet kommer i liten, hållbar och praktisk burk om 200 ml och finns på Systembolagets hyllor från och med 1 juni.

Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante är gjort på ekologiskt odlade gleradruvor från norra Italien. Glera är den klassiska druvan bakom proseccoviner och känd för att göra fruktiga mousserande viner med frisk syra och toner av vit persika, citrusfrukt och päron. Asiotus är ett bubbel som är frizzante – och inte spumante – vilket på svenska betyder pärlande, med mindre bubblor. Du hittar därför burken bland stilla vita viner, de uppfriskande bubblorna till trots.

Vinet bjuder på uppfriskande toner av gröna äpplen, päron, citrus och örtiga inslag av viol. Det har en torr, frisk och fruktig smak med läckert pärlande bubblor och en ren, citrusfrisk och läskande eftersmak. Perfekt som fördrink eller sällskapsdryck på egen hand eller till lättare tilltugg, skaldjur eller smakrik buffé.

Asiotus är en vinserie från producenten Cuvage i Acqui Terme i provinsen Alessandria i Piemonte. Staden är känd spa- och kurort och provinsen är känd för varma källor och mousserande vin. Cuvage arbetar stolt med sina lokala, norditalienska druvor. Asiotus Vino Bianco Biologico Frizzante har fått sina bubblor genom charmatmetoden, vilket innebär att andra jäsningen sker i tank.

Ekologiska Asiotus kommer i en så picknickvänlig förpackning att det nästan är lätt att glömma hur perfekt det här bubblet även är för hemmabjudning och olika typer av plockmat och buffé. Själv matchar jag helst de fräscha och fruktiga tonerna med blinier, smetana och löjrom!
asa_rosvall

Åsa Rosvall

Produktchef på Spring Wine & Spirits

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas

Aliminiumburk – hållbart val

Den hållbara aluminiumburken är ett utmärkt val för den som vill välja miljövänligt och klimatsmart. Vin på burk har varit en riktig snackis i några år nu, inte minst eftersom det är en förpackning som även anses vara kul och cool. Aluminiumburken är lätt att producera, transportera och återvinna och den är flexibel gällande storlek. Eftersom den är tålig och bra på skydda innehållet mot ljus bidrar den även till minskad risk för skador och svinn. Läs mer om hållbara förpackningar för vin här.