In English

Vilka viner passar egentligen bäst till sommarmat, ett glas vid grillen, en stor bjudning på en camping, en solig veranda eller när det ösregnar på segelturen? Lagom till industrisemesterns officiella startskott tipsar vi om vilka sommarviner som vi tycker är de säkraste korten till årets lataste dagar.

Vilka viner passar bäst på sommaren?

Vin som är perfekta för svenska sommardagar är ofta viner som passar till flera typer av tillfällen, vare sig det är lata eftermiddagar i solen på tu man hand, festliga grillkvällar med hela kvarteret eller egentid i hällregn. Det ultimata sommarvinet ska även gå att matcha till olika typer av mat – och klarar sig utmärkt på egen hand. Vi anser även att sommarviner ska falla de flesta i smaken – så att du enkelt kan bjuda vänner och familj.

Friska och fruktiga vita viner

Har man tur med vädret på semestern finns det nästan inget som slår ett glas friskt och fruktigt vitt vin. Lätt och uppfriskande smak med fräscha citrustoner och svalkande mineralitet är perfekt som fördrink och passar till sommarmaten, havets frukt eller picknick.

Läskande roséviner

Även om rosévinerna är sommarens stjärna är lätt att glömma bort hur tacksamt det är att matcha dem till mat. Rosévinets friska fräschör och struktur gör det till en perfekt partner till både lättare kötträtter, kyckling, fisk, skaldjur, sallad, olika typer av småplock eller grillat. Deras färg och friska, fruktiga karaktär gör dem även till ett självklart val som fördrink eller när man helt enkelt vill markera att det är SOMMAR.

Sammetslena och sällskapliga Rödviner

Rödvin på sommaren behöver inte bara vara ett alternativ när det det ösregnar. Vi föreslår lite lättare rödviner, som gärna serveras lite svalare och som passar till sommarens grill, utehäng och pizzakvällar.

Förpackning: flaska, box eller burk?

Utöver själva smakprofilen ska man heller inte underskatta att vinets förpackning kan vara avgörande för vilket vin som blir bäst. Inte minst med tanke på hur vi ofta dricker vin på sommaren: utomhus, på båt eller på större fest. Vin på burk är fortfarande en snackis och växer allt mer i popularitet. Burken är praktisk, miljövänlig och effektiv för att skydda vinet från ovälkommet ljus, men visst är det fortfarande många som är mer än misstänksamma mot förpackningsalternativet. Boxen vinner ofta när det är fler som ska bjudas eller när övrig packning är tung. PET är både lätt, praktiskt och miljövänligt. Glasflaskans romantik vinner fortfarande ofta för många.

Utifrån dessa aspekter har vi kommit fram till att vi tycker att de bästa sommarvinerna på Systembolaget är:

Våra bästa sommarviner 2024

 • Art.nr: 72859
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 139 kr
 • Alk.halt: 12 %

The Grape Collective Riesling Returns

Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på rieslingdruvor från tyska Rheingau. Vinet har toner av mogen citrus, mineral, rosa stenfrukt, päron och vita blommor som fixar det mesta av sommarens mat. Gör sig galant som både fördrink, sällskapsdryck och partner till skaldjur och fisk, även när du känner för att addera asiatiska smaker som soja och extra lime.

 • Art.nr: 4108
 • Volym: 3000 ml
 • Pris: 249 kr
 • Alk.halt: 11,5 %

Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne

Letar du efter en box vitt vin som är torrt, uppfriskande och lättmatchat till sommarmaten? Prisbelönta Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne har en ungdomligt fruktig, frisk och aromatisk smak med druvkaraktäristiska toner av krusbär, päron, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Chavin jobbar alltid stolt och traditionsenligt med de lokala druvorna och i detta fall betyder det klassikerna sauvignon blanc, colombard och gros manseng. Servera väl kylt som fördrink på egen hand eller till fisk, skaldjur, sallad, lättare rätter på kyckling eller frisk getost. Finns även på flaska.

 • Art.nr: 2378
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 99 kr + 1 kr pant
 • Alk.halt: 13,5 %

Prima Festa Nerello Mascalese Terre Siciliane

Ekologiska Prima Festa Nerello Mascalese från vulkanön Sicilien är ett nyanserat och lättsamt rött vin med inbjudande toner av röda bär och färska örter. Vinet är gjort på ekologiskt odlade nerello mascalesedruvor, är Equalitas-certifierat och buteljerat i en klimatsmart PET-flaska. Vinets frukt och mjuka tanniner är perfekt till chark, lättare kötträtter, lagrad ost eller på egen hand. Servera gärna lite svalare!

 • Art.nr: 52465
 • Volym: 750 ml
 • Pris: 119 kr
 • Alk.halt: 12 %

LYV Rosé

LYV Rosé från sydfranska Languedoc är ljus, lätt och bärig i stilen. Vinet har varit en riktig succé sedan den lanserades, alla tycks dess älska denna somriga rosé i en flaska med uppenbarelsen av en kristall. Bakom vinet står den anrika vinfamiljen Maison Jeanjean. LYV är gjort på mestadels grenache, cinsault och syrah och smaken är torr och frisk med krispiga toner av citrus, röda vinbär, smultron, rabarber och lavendel. Perfekt på egen hand eller till skaldjur, fisk eller en fräsch sallad.

 • Art.nr: 2762
 • Volym: 1000 ml
 • Pris: 99 kr + 1 kr pant
 • Alk.halt: 13 %

Spring Village Pinot Noir

Spring Village Pinot Noir är gjort på 100 procent pinot noirdruvor från södra Australien. Vinet har en pigg och rödbärig doft och en sammetslen smak som är lätt att matcha till mat. Det passar det mesta på picknickfilten, eller grillfesten för den delen. Fram med allt i från grillad kyckling, fläsk, kryddiga korvar, fransk potatissallad och primörer till pastasallad och nygrillad halloumi. Vinet serveras optimalt vid 16–18 grader. Alla viner i Spring Village-serien säljs i smarta förpackningar och Spring Village Pinot Noir kommer i praktisk och miljövänlig PET-flaska om 1 liter.

 • Art.nr: 2436
 • Volym: 375 ml
 • Pris: 69 kr + pant 1 kr
 • Alk.halt: 12 %

Dark Horse Rosé

Vin på burk? Det blir inte picknick-vänligare är Dark Horse Rosé! Vin på burk-trenden fortsätter och Kalifornien-baserade Dark Horse ligger som vanligt i framkant. Precis som förpackningen är Dark Horse rosé pigg, lätt och ungdomlig. Smaken är mörkfruktig och saftig med toner av mogna jordgubbar, hallongodis och citrus. Passar som sällskapsdryck eller picknickens sallad.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.