In English
  • Art.nr: 58516
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 14 %

Exire – Italiensk elegans på flaska

Upptäck nyheten Exire – ett italienskt vin med elegant framtoning i en smakfullt designad flaska. Exire är gjort på solmogna druvor från Apulien och har mjukt inlindade tanniner, mörk fruktighet och en väl avvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till det italienska köket. Vinet finns i flera av Systembolagets butiker och är även tillgängligt i beställningssortimentet.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

  • Doft
  • Generös och mörkfruktig doft med bäriga toner och flora inslag.
  • Smak
  • Medelfyllig och elegant smak med mjuka tanniner, toner av mörka bär och välbalanserad ekfatskaraktär.
  • Avslut
  • Mörkfruktigt och välbalanserat avslut.

Exire – ett Elegant vin från italien

Exire är gjort på negroamaro- och primitivodruvor från Apulien i södra Italien. Apulien utgör klacken av landets stövelformade karta och regionens smakrika, charmiga och matvänliga viner har på senare år blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan. En rad spännande druvsorter har sitt ursprung härifrån och två av de mest framstående är just negroamaro och primitivo. Exire kombinerar druvornas karaktär i en harmoni av smaker som ger upphov till ett både elegant och modernt vin. Det reflekteras perfekt i flaskans design. 

Exire bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och välavvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till åtskilliga rätter, allra helst från det italienska köket. Exire passar exempelvis till smakrika anrättningar som salsicciapasta, grillat lamm -, fläsk- och nötkött samt till klassiker som pasta bolognese, ossobuco, krämig risotto med parmesan, mustig melanzane alla parmigiana eller vällagrade hårdostar. Vinets mjuka tanniner gör det även tacksamt till vårens bufféer eller som sällskapsdryck på egen hand.

Primitivodruvorna plockades i slutet av augusti för att bevara sin fräschör. Negroamarodruvorna skördades först i slutet av september, då de uppnått sin optimala mognad. Efter skörden avstjälkades druvorna och genomgick sedan pressning. Must och skal överfördes sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där de fick jäsa tillsammans. Just denna maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smaker som kännetecknar Exire.

Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra och mörka frukttoner. Denna sammansättning ger vinerna en komplex och balanserad smakprofil som ofta karakteriseras av eleganta noter av mörka bär, kryddor och en förtrollande lång eftersmak. Vi kallar detta The Elegance of Wine!
asa_rosvall

Åsa Rosvall

Senior Brand Manager & Sourcing Manager på Spring Wine & Spirits