In English
Exire Negroamaro Primitivo
  • Art.nr: 58516
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 14 %

Exire Negroamaro Primitivo – Nyhet i beställningssortimentet

Exire negroamaro primitivo är en elegant smakupplevelse från Puglia – italiens ”klack”. Ett medelfylligt vin med förföriskt mjuka tanniner och nyanser av mörk björnbärsfrukt. Dess imponerande längd och välbalanserade syra gör det till en utmärkt följeslagare till en mångfald av rätter. Vinet finns nu tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

Exire Negroamaro Primitivo – ett Elegant vin från italiens klack

Exire är ett medelfylligt vin som erbjuder en elegant smakupplevelse med sina förföriskt mjuka tanniner och nyanser av mörk björnbärsfrukt som lyfter fram vinets karaktär. Dess imponerande längd och välbalanserade syra i avslutningen gör det till en utmärkt följeslagare till en mångfald av rätter. Det kompletterar sublimt rätter av grillat lamm eller nötkött.

För dem som föredrar en vegetarisk måltid kan detta vin förhöja smaken av en krämig risotto med svamp och parmesan eller en mustig melanzane alla Parmigiana. Dessutom matchar vinet kraftfulla rätter som ossobuco och pasta bolognese, där dess eleganta toner balanserar och kompletterar de djupa smakerna i dessa klassiska italienska rätter.

För ostälskare är detta vin en utmärkt följeslagare till lagrade hårdostar, särskilt pecorino, där dess smakrika och medelfylliga profil framhäver och kompletterar ostens rikedom.

Puglia, som är belägen i den södra delen av Italien, utgör den böjda ”klacken” i Italiens stövelformade karta. Denna region har blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan och är känd för sin unika terroir och imponerande viner. Det är hem för en rad spännande druvsorter, varav två av de mest framstående är negroamaro och primitivo.

Exire negroamaro primitivo kombinerar dessa druvor i en exceptionell harmoni av smaker och texturer som ger upphov till ett väldigt elegant och modernt vin, det reflekteras även i flaskans design.

Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra och mörka frukttoner. Denna sammansättning ger vinerna en komplex och balanserad smakprofil som ofta karakteriseras av eleganta noter av mörka bär, kryddor och en förtrollande lång eftersmak. Vi kallar detta The Elegance of Wine!

Primitivodruvorna plockas varsamt i slutet av augusti för att bevara sin livliga friskhet, medan negroamarodruvorna får mogna lite längre och skördas först i slutet av september, då de når sin optimala mognad.

Efter skörden genomgår druvorna en noggrann process. Först avstjälkas och pressas de för att extrahera den värdefulla saften. Denna saft, eller ”must,” överförs sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där den får jäsa tillsammans med druvskalen. Denna period av maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smakerna som kännetecknar vinet.

På detta sätt blir varje flaska av Exire resultatet av noggrant planerade steg och en kreativ och hantverksmässig process, som är både rik och elegant. The Elegance of Wine!

Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra och mörka frukttoner. Denna sammansättning ger vinerna en komplex och balanserad smakprofil som ofta karakteriseras av eleganta noter av mörka bär, kryddor och en förtrollande lång eftersmak. Vi kallar detta The Elegance of Wine!
asa_rosvall

Åsa Rosvall

Senior Brand Manager & Sourcing Manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Generös doft med angenäm mörk, bärfruktig och lite floral ton.
  • Smak
  • Medelfyllig och elegant smak med mjuka tanniner och mörk björnbärsfrukt som lyfter vinet.
  • Avslut
  • Fantastisk balans mellan frukt och mjuka tanniner med ett mycket elegant avslut.