In English
Exire new
  • Art.nr: 58516
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 14 %

Exire Negroamaro Primitivo

Exire negroamaro primitivo är en elegant uppenbarelse från Italiens klack Puglia. Vinet har mjukt inlindade tanniner, mörk fruktighet och en väl avvägd ekfatskaraktär som gör det till en utmärkt följeslagare till det italienska köket. Vinet finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment och i flera butiker.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

Exire Negroamaro Primitivo – ett Elegant vin från italiens klack

Exire är ett medelfylligt vin som bjuder på mjukt inlindade tanniner, mörk björnbärsfrukt och väl avvägd ekfatskaraktär. Dess smakrikedom och välbalanserade syra gör det till en utmärkt följeslagare till en mångfald av rätter, allra helst från det italienska köket.

Det kompletterar sublimt rätter av grillat lamm eller nötkött. För den som föredrar en vegetarisk måltid kan Exire förhöja smaken av en krämig risotto med svamp och parmesan eller en mustig melanzane alla Parmigiana. Dessutom matchar vinet kraftfulla rätter som ossobuco och pasta bolognese, där dess eleganta toner balanserar och kompletterar de djupa smakerna. För ostälskare är detta vin en utmärkt följeslagare till lagrade hårdostar, särskilt smakrik pecorino.

Puglia är belägen i den södra delen av Italien och utgör klacken i Italiens stövelformade karta. Regionen har blivit alltmer framträdande på den internationella vinarenan och är känd för smakrika, charmiga och matvänliga viner. Puglia huserar flera regionala druvsorter, varav de mest framstående är just negroamaro och primitivo.

Exire negroamaro primitivo kombinerar dessa druvor i en ursprungstypisk, elegant och modern tolkning, vilket reflekteras i flaskans design. Negroamaro bidrar med sin kryddiga och rika karaktär, medan primitivo adderar en mörk fruktighet.

Primitivodruvorna plockas i slutet av augusti för att bevara sin livfulla friskhet. Negroamarodruvorna får mogna lite längre och skördas först i slutet av september, då de når sin optimala mognad. Efter skörden genomgår druvorna en noggrann process. Först avstjälkas och pressas de för att extrahera druvmusten. Den överförs sedan till temperaturkontrollerade ståltankar, där den får jäsa tillsammans med druvskalen. Denna period av maceration, där musten interagerar med skalen, hjälper till att dra ut färg, tanniner och de komplexa smaker som kännetecknar vinet.

På detta sätt blir varje flaska av Exire resultatet av noggrant planerade steg och en kreativ och hantverksmässig process, som är både smakrik och elegant. The Elegance of Wine!

Negroamaro bidrar med sin fylliga och rika karaktär, medan primitivo adderar en uppfriskande syra och mörka frukttoner. Denna sammansättning ger vinerna en komplex och balanserad smakprofil som ofta karakteriseras av eleganta noter av mörka bär, kryddor och en förtrollande lång eftersmak. Vi kallar detta The Elegance of Wine!
asa_rosvall

Åsa Rosvall

Senior Brand Manager & Sourcing Manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Generös doft med angenäm mörk, bärfruktig och lite floral ton.
  • Smak
  • Medelfyllig och elegant smak med mjuka tanniner och mörk björnbärsfrukt som lyfter vinet. Viss fatkaraktär avrundar paletten.
  • Avslut
  • Fantastisk balans mellan frukt och mjuka tanniner med ett mycket elegant avslut.