In English

Vitt vin till ost

Vitt vin till ost är faktiskt ofta ett både enklare och bättre val än rött. Vita viners fruktighet, aromatik och avsaknad av tanniner gör det ofta till en enkel match att hitta rätt vin till ostbrickan.

Det är många som tänker att rött vitt och är en klassiker till ostbrickan, men faktum är att det ofta är lättare att matcha ost till vita viner. Inte minst om det finns lite sötma i vinet.

Olika typer av ostar

Man brukar dela in ostar i grupper eller familjer, de vanligaste är färskost, blåmögelost, vitmögelost, getost, kittost och hårdost:

Precis som namnet antyder är färskostar inte lagrade. Konsistensen kan vara både grynig, slät eller krämig. De är ofta relativt milda i smaken men kan ha ganska hög syra. Till den här ostgruppen räknas exempelvis mozzarella, feta och bredbar färskost (som exempelvis philadelphia cream cheese och cantadou). Till den här typen av ost passar ofta lätta och friska vita viner, som inte har för mycket fatkaraktär. Vita viner från Loire och italienska viner på exempelvis druvan pinot grigio eller ofatade viner på druvan chardonnay, för att nämna några.

Blåmögelostar kallas även grönmögelost och hit räknas kändisarna roquefort, gorgonzola och stilton. Den här typen av ost kan vara både gräddiga och smuligt torra, men är nästan alltid väldigt salta och smakrika med mycket umami. Det gör att de kan vara en riktigt tråkig kombination med vissa rödviner, det kan bli en oangenäm och metallisk smak i munnen. Fruktiga viner med mycket sötma är däremot nästan alltid en ljuvlig kombination till den här ostgruppen, vita sådana är exempelvis vin från Sauternes och Tokaj.

Bland vitmögelostar hör brie och camembert till de vanligaste och mest kända. Den här typen av ost är nästan alltid krämiga till konsistensen, men varierar i smak och smakrikedom. Ofta passar klassiska vita viner, som fatlagrad bourgogne eller chenin blanc.

Getostar är föga förvånade all typ av ost som är gjord på getmjölk. Den absolut vanligaste bland oss chèvre (som förresten uttalas schääävr och inte schevré). De flesta getostar har en härlig syrlighet som gifter sig fint med viner som även de har en tydlig syra. Sancerre eller andra viner på sauvignon blanc är klassiskt val till getost. Den har hög syra, härlig mineralitet och aromatik som gifter sig perfekt med ostens smak. Chablis passar också ofta fantastiskt bra.

Kittostar känns igen på sitt orangea skal och på att de nästan alltid hör till mest fantastiska stalliknande stinkbomberna. Det finns väldigt olika typer av kittost, de mest kända är förmodligen taleggio och port salut. Det är nästan alltid ett vinnande koncept att ta ett vitt vin som är gjort på aromatiska druvor, som exempelvis riesling eller gewürztraminer. De aromatiska karaktären brukar gifta sig bra till kittostens starka och salta karaktär.

Hårdostar den vanliga gruppen av pressad ost som är just hårda. De kan vara gjorda på olika sorters mjölk men är ofta smakrika och salta. Stil och smak beror främst på typ av mjölk, ursprung och hur länge de har lagrats. Till den här gruppen räknas många favoriter som parmesan och gruyère samt alla svenska klassiker som prästost, herrgård och brännvinsost. Till hårdostar kan man ofta välja ett lite mer smakrikt vin, som gärna får ha lite fatkaraktär. Champagne eller annat bubbel med lite ålder är också fint till en nötig hårdost.

Vitt vin till ostbrickan

Det är på många sätt svårt att säga vilket vin som passar till ostbrickan, för ofta är det ju ostar som är väldigt olika. Ska man bara ett vin till kan det därför vara enklare att ha ostar som lite lika i stilen. Om du inte vill testa vad som passar bäst – och sämst! – ihop förstås.

Vita viner som passar till olika ostar är ofta fruktiga rieslingviner eller viner på chenin blanc, båda druvorna ger även utsökta skapelser med lite restsötma. Champagne eller annat bubbel passar också ofta till olika typer av ostar.

Klassiska kombinationer av ost och vitt vin

Sancerre eller annan sauvignon blanc är som sagt en klassiker med getost. Sött vin från Sauternes eller Tokaj är att bra alternativ till salt, umairik och smakrik mögelost som stilton .

TIPS INFÖR OSTKVÄLLEN! Glöm inte hur mycket osten vinner på att få ligga framme i rumstemperatur en stund innan servering, cirka en timme. På samma sätt som att du väljer vin efter tillfälle kan du även välja ostens tillbehör så. Ska det exempelvis vara något uppiggande innan maten ? Då kan det passa fint med lite oliver och chark. Ska du servera osten efteråt, för att knyta ihop middagen? Då kanske det räcker med osten får stå i centrum, tillsammans med ett välmatchat vin.


Läs mer om dryckestrender och våra nyheter