In English

Prosecco, cava eller champagne? Lär dig mer om bubbel

Mousserande vin produceras i hela vinvärlden. Det kan vara svårt att hålla isär vad som är vad, inte minst eftersom olika tekniker används för att ge vinet sina bubblor. Vi går går igenom några av de vanligaste bubbeltyperna.

Flaska eller tank, hur får vinet sina bubblor?

Mousserande vin får sina bubblor genom att man bevarar kolsyra i vinet. En variant är att buteljera vinet innan det jäst klart sin första jäsning. Det vanligaste är dock att låta vinet genomgå en andra jäsning, på flaska eller på tank. En andra jäsning på flaska kallades förut för champagnemetoden men det uttrycket får idag bara användas för champagne – som är just från området Champagne. Istället kallar man den för traditionella metoden. Generellt får viner mer komplexa toner ju längre de får ligga på sin jästfällning.

Prosecco

Prosecco kommer från Veneto och Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien och görs på den gröna druvan glera (som förut gick under namnet prosecco). Det finns alltså ingen rosa prosecco (i nuläget, men faktum är att reglerna håller på att ses över för att kunna utvidgas till blå druvor och rosa bubbel). Vinet görs oftast genom så kallad tankmetod och anses av många vara den festligaste drycken: stilen är oftast fruktigt lättsam och prisnivån gör att även den snåla kan bjuda laget runt.

Våra proseccoviner

Cava

Cava är det enormt populära bubblet från Spanien. Det är viner som genomgått traditionella metoden – och är från utvalda områden – som får skriva ut cava på flaskan. De flesta kommer från Kataloniens Penedésdistrikt, i närheten av Barcelona. Görs på både traditionella, inhemska och svåruttalade druvor som macabeo, xarel-lo, parellada samt internationella kändisar som chardonnay och pinot noir. Cava finns som både vitt och rosé.

Våra cavaviner

Champagne

Champagne är världens mest kända och ansedda mousserande vin och finns som både vitt och rosa. Vinerna tillverkas genom traditionella metoden och kommer från ett svinkallt område i norra Frankrike där druvorna knappt mognar och är perfekt för att göra delikata bubblor. Eftersom klimatet på vissa sätt kan liknas med svenska årstidernas opålitlighet är det vanligt med årgångslösa champagner, så kallade non vintage. Det innebär att man blandar flera olika årgångar för att få fram det resultat man vill ha. Sju druvor är tillåtna men de vanligaste är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Vår champagne