In English

Prosecco, cava eller champagne? Lär dig mer om bubbel

Mousserande vin produceras i hela vinvärlden. Det kan vara svårt att hålla isär vad som är vad, inte minst eftersom olika tekniker används för att ge vinet sina bubblor. Vi lär dig mer om bubbel och går igenom några av de vanligaste stilarna.

HUR FÅR VINET SINA BUBBLOR?

Mousserande vin får sina bubblor genom att man bevarar kolsyra i vinet. En variant är att buteljera vinet innan det jäst klart sin första jäsning. Det vanligaste är dock att låta vinet genomgå en andra jäsning, på flaska eller på tank.

En andra jäsning på flaska kallades förut för champagnemetoden, men det uttrycket får idag bara användas för champagne – som är just från området Champagne. Istället används uttrycket den traditionella metoden. Generellt får viner mer komplexa toner ju längre de får ligga på sin jästfällning.

Den andra jäsningen kan även ske i tank. Metoden kallas då för charmatmetoden, eller kort och gott tankmetoden. Basvinet hälls i en trycktank där socker och jäst tillsätts för en ganska snabb jäsning. När vinet jäst klart sötas det upp till önskad söthetsgrad och buteljeras.

MÉTHODE ANCESTRALE, PÉTILLANT NATUREL – PET NAT

Vin kan alltså bli bubbligt genom en enda jäsning. Buteljeringen sker då innan jäsningen är helt klar, för att behålla kolsyran i flaskan (eftersom kolsyra bildas under jäsning). Metoden har åtskilliga hundra år på nacken och heter méthode ancestrale. Numera kallas vinerna oftast pétillant naturel – eller kort och gott pet nat. Det här anses vara den ursprungliga metoden för att göra mousserande viner och har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden tack vare det ökade intresset för småskalig vinproduktion. Du känner igen flaskorna eftersom de är förslutna med en kronkapsyl.

prosecco

Prosecco är ett ursprungsskyddat mousserande vin från norra Italien. Druvorna odlas i Veneto-regionen, i Conegliano och Valdobbiadene som ligger uppe i bergen strax norr om Treviso. Den gröna druvan som oftast används heter glera (och gick tidigare under namnet prosecco). Efter en italiensk lagändring är det numera även tillåtet att producera prosecco på blåa druvor, vilket öppnar för en rosa prosecco på druvan pinot noir.

Prosecco görs genom tankmetoden och anses av många vara den festligaste drycken: stilen är oftast fruktigt lättsam och prisnivån gör att även den snåla kan bjuda laget runt!

cava

Cava är det enormt populära bubblet från Spanien. Det är viner som genomgått den traditionella metoden och är från utvalda områden runt om i landet. De allra flesta kommer dock från Penedés i Katalonien, i närheten av Barcelona. Cava görs på både traditionella, inhemska och svåruttalade druvor som macabeo, xarel-lo, parellada samt internationella kändisar som chardonnay och pinot noir. Cava finns som både vitt och rosé.

champagne

Champagne är världens mest kända och ansedda mousserande vin och finns som både vitt och rosa. Vinerna tillverkas genom den traditionella metoden och kommer från ett svinkallt område i norra Frankrike där druvorna knappt mognar och är perfekt för att göra delikata bubblor.

Eftersom klimatet på vissa sätt kan liknas med de svenska årstidernas opålitlighet är det vanligt med årgångslösa champagner, så kallade non vintage. Det innebär att man blandar flera olika årgångar för att få fram det resultat man vill ha. Sju druvor är tillåtna men de vanligaste är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

LÄR DIG MER OM BUBBEL: ANDRA BUBBLOR

När du lärt dig de här kan vi berätta att det naturligtvis finns MASSOR med andra typer av mousserande viner än prosecco, cava och champagne.

I Storbritannien har kallar de sina viner som görs enligt traditionella metoden för Great British Classic Method. I Sydafrika är den ursprungskyddade benämningen Méthode Cap Classique och i den spansktalande nya världen kallas den Método Tradicional. I norra Italien är de malliga över sin Franciacorta, som även den görs enligt traditionella metoden.

I Tyskland och Österrike har de sekt, som kan göras på antingen tank eller den traditionella metoden – beroende på respektive regions vinregler. Det finns flera ursprungskyddade områden i Frankrike, där viner som görs på den traditionella metoden och uppfyller önskvärda krav går under namnet crémant.

Om ett mousserande vin görs på tankmetoden och inte kommer från en ursprungskyddad region kan det heta saker som spumoso på spanska, spumante om det är italienskt eller sparkling i övriga världen.

Alla våra mousserande viner på systembolaget