In English

Prosecco, cava, champagne eller mittemellan? Lär dig mer om bubbel tillsammans med oss!

Mousserande vin produceras i hela vinvärlden. Det kan vara svårt att hålla isär vad som är vad, inte minst eftersom olika tekniker används för att ge vinet sina bubblor. Vi går igenom några av de vanligaste bubbeltyperna.

Mousserande vin får sina bubblor genom att man bevarar kolsyra i vinet. En variant är att buteljera vinet innan det jäst klart sin första jäsning. Många hippa vinmakare använder ovanstående metod som kallas Pet Nat – en förkortning av franska pétillant naturel. Ibland kallas metoden Ancestral. Gemensamt för dessa bubblor – inte sällan naturviner – är att trycket i flaskan inte är lika högt som i champagne eller prosecco. Du känner igen flaskorna eftersom de är förslutna med en kronkapsyl och har oftast skojiga etiketter.

Det vanligaste är dock att låta vinet genomgå en andra jäsning, på flaska eller på tank. En andra jäsning på flaska kallades förut för champagnemetoden, men det uttrycket får idag bara användas för champagne – som är just från området Champagne. Istället används uttrycket den traditionella metoden. Generellt får viner mer komplexa toner ju längre de får ligga på sin jästfällning.

Prosecco

Prosecco är ett ursprungsskyddat mousserande vin från norra Italien, druvorna odlas i Veneto-regionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen strax norr om Treviso. Den gröna druvan som används heter glera (som förut gick under namnet prosecco). Efter en italiensk lagändring tidigare i år blev det även tillåtet att producera prosecco på blåa druvor, vilket öppnar för en rosa prosecco! Roséviner görs som bekant på blåa druvor, oftast pinot noir.

Prosecco görs genom charmatmetoden, även kallad tankmetoden. Basvinet hälls i en trycktank där socker och jäst tillsätts för en ganska snabb jäsning. När vinet jäst klart så sötas det upp till önskad söthetsgrad, varefter det buteljeras. Prossecco anses av många vara den festligaste drycken: stilen är oftast fruktigt lättsam och prisnivån gör att även den snåla kan bjuda laget runt!

Våra proseccoviner på systembolaget

Cava

Cava är det enormt populära bubblet från Spanien. Det är viner som genomgått den traditionella metoden och är från utvalda områden – som får skriva ut cava på flaskan. De flesta kommer från Kataloniens Penedésdistrikt, i närheten av Barcelona. Bubbelvinet görs på både traditionella, inhemska och svåruttalade druvor som macabeo, xarel-lo, parellada samt internationella kändisar som chardonnay och pinot noir. Cava finns som både vitt och rosé.

Våra cavaviner på systembolaget

Champagne

Champagne är världens mest kända och ansedda mousserande vin och finns som både vitt och rosa. Vinerna tillverkas genom den traditionella metoden och kommer från ett svinkallt område i norra Frankrike där druvorna knappt mognar och är perfekt för att göra delikata bubblor.

Eftersom klimatet på vissa sätt kan liknas med de svenska årstidernas opålitlighet är det vanligt med årgångslösa champagner, så kallade non vintage. Det innebär att man blandar flera olika årgångar för att få fram det resultat man vill ha. Sju druvor är tillåtna men de vanligaste är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Vår champagne på Systembolaget

Övriga bubblor

Nu har vi gått igenom de vanligaste bubbelsorterna. Men det tar inte slut där. När du står framför systembolagets hyllor kommer du att upptäcka att det finns betydligt fler sorter än Cava, Prosecco och Champagne. Vi har ju allt tjusigt mittemelan! Vad är det?

Om ett bubbelvin görs på tankmetoden och INTE kommer från Prosecco-området så kan det heta saker som spumoso på spanska, spumante om det är italienskt eller sparkling i övriga världen.

Det finns även massor med andra bubbelviner som görs på den traditionella metoden förutom Cava och Champagne. I Storbritannien kallas stilen Great British Classic Method. I Sydafrika Méthode Cap Classique och i den spansktalande nya världen kallas den Método Tradicional. I Tyskland och Österrike pratar man om Sekt, som kan göras på antingen tank eller den traditionella metoden – naturligtvis beroende på respektive regions vinregler.

En till rolig grej att kunna är att franska viner som görs på den traditionella metoden, och INTE kommer från distriktet Champagne, heter Cremant. Även vissa Italienska bubbelviner görs på ovanstående metod. Du kanske har hört talas om Franciacorta? Det är italiens motsvarighet till distriktet Champagne. I övriga Italien görs det fantastiskt fina bubbelviner som lätt kan mäta sig med valfri Champagne.

Våra övriga bubblor på Systembolaget