In English

vin till ost

Ost och vin är en klassiker, men det kan faktiskt vara lurigare än vad man tror att välja rätt vin till ostbrickan. Vi lär dig om olika ostar och hur du kan tänka för att enklast kunna välja vin till ost.

Det är många som tänker att rött vitt och är en klassiker till ostbrickan, men faktum är att det ofta är lättare att matcha ost till vita viner. Inte minst om det finns lite sötma i vinet. Vill du ha rött vin väljer du generellt med fördel ett vin som mer fruktighet och bärighet än tanniner. Det beror dock förstås på vilken ost det är, så vi börjar med att reda ut vad vi har på ostbrickan.

Olika typer av ostar

Man brukar dela in ostar i grupper eller familjer, de vanligaste är färskost, blåmögelost, vitmögelost, getost, kittost och hårdost:

Precis som namnet antyder är färskostar inte lagrade. Konsistensen kan vara både grynig, slät eller krämig. De är ofta relativt milda i smaken men kan ha ganska hög syra. Till den här ostgruppen räknas exempelvis mozzarella, feta och bredbar färskost (som exempelvis philadelphia cream cheese och cantadou). Till den här typen av ost passar ofta lätta och friska vita viner, som inte har för mycket fatkaraktär. Vita viner från Loire och italienska viner på exempelvis druvan pinot grigio eller ofatade viner på druvan chardonnay, för att nämna några.

Blåmögelostar kallas även grönmögelost och hit räknas kändisarna roquefort, gorgonzola och stilton. Den här typen av ost kan vara både gräddiga och smuligt torra, men är nästan alltid väldigt salta och smakrika med mycket umami. Det gör att de kan vara en riktigt tråkig kombination med vissa torra rödviner, det kan bli en oangenäm och metallisk smak i munnen. Viner med mycket sötma är däremot nästan alltid en ljuvlig kombination till den här ostgruppen, som exempelvis rött portvin eller (vita) viner från från Sauternes och Tokaj.

Bland vitmögelostar hör brie och camembert till de vanligaste och mest kända. Den här typen av ost är nästan alltid krämiga till konsistensen, men varierar i smak och smakrikedom. Ofta passar klassiska vita viner, som fatlagrad bourgogne eller chenin blanc. Vill du ha rött vin väljer du med fördel ett mjukt, fruktigt och bärigt vin, från exempelvis Beaujolais eller Lambrusco.

Hårdostar är den vanliga gruppen av pressad ost som är just hårda. De kan vara gjorda på olika sorters mjölk men är ofta smakrika och salta. Stil och smak beror främst på typ av mjölk, ursprung och hur länge de har lagrats. Till den här gruppen räknas många favoriter som parmesan och gruyère samt alla svenska klassiker som prästost, herrgård och brännvinsost. Till hårdostar passar många röda viner. De kommer till sin fördel med ostens smakrika och ibland nästan gräddlika karaktär, som ofta lyfter vinet och mjukar upp dess karaktär. Vill du istället ha ett vitt vin kan du ofta välja ett lite mer smakrikt vin, som gärna får ha lite fatkaraktär. Champagne eller annat bubbel med lite ålder är också fint till en nötig hårdost.

Getostar är föga förvånade all typ av ost som är gjord på getmjölk. Den absolut vanligaste bland oss chèvre (som förresten uttalas schääävr och inte schevré). De flesta getostar har en härlig syrlighet som gifter sig fint med viner som även de har en tydlig syra. Sancerre eller andra viner på sauvignon blanc är klassiskt val till getost. Den har hög syra, härlig mineralitet och aromatik som gifter sig perfekt med ostens smak. Chablis passar också ofta fantastiskt bra.

Kittostar känns igen på sitt orangea skal och på att de nästan alltid hör till mest fantastiska stalliknande stinkbomberna. Det finns väldigt olika typer av kittost, de mest kända är förmodligen taleggio och port salut. Det är nästan alltid ett vinnande koncept att ta ett vitt vin som är gjort på aromatiska druvor, som exempelvis riesling eller gewürztraminer. De aromatiska karaktären brukar gifta sig bra till kittostens starka och salta karaktär.

vin till ostbrickan

Det är på många sätt svårt att säga vilket vin som passar till ostbrickan, för ofta är det ju ostar som är väldigt olika. Ska man bara ett vin till kan det därför vara enklare att ha ostar som lite lika i stilen. Om du inte vill testa vad som passar bäst – och sämst! – ihop förstås.

Vill du ha rött vin väljer du med fördel ett mjukt, fruktigt och bärigt vin utan för mycket tanniner, från exempelvis Beaujolais eller Lambrusco. Pinot noirviner eller röda från Jura är också ofta ett säkert kort. Vita viner som passar till olika ostar är exempelvis fruktiga rieslingviner eller viner på chenin blanc, båda druvorna ger även utsökta skapelser med lite restsötma. Champagne eller annat bubbel passar också ofta till olika typer av ostar.

Klassiska kombinationer av ost och vin

Portvin som partner till mögelost är en riktig klassiker. Portvinets sötma matchar nämligen upp mögelostarnas salta, umamirika och smakrika karaktär, som annars kan ge ett lätt metallisk eftersmak i kombination med exempelvis torrt rött vin med mycket tanniner. Annat sött vin, från exempelvis Sauternes eller Tokaj är också bra alternativ till som mögelostar som stilton, roquefort och gorgonzola. Sancerre eller annan sauvignon blanc tillsammans med frisk getost är en klassisk och fräsch kombination. Smakrika amaronerviner gifter sig utmärkt med lagrade ostar som parmesan. Viner från Jura är även en utmärkt och klassiskt val till comté, som kommer från samma plats.

TIPS INFÖR OSTKVÄLLEN! Glöm inte hur mycket osten vinner på att få ligga framme i rumstemperatur en stund innan servering, cirka en timme. På samma sätt som att du väljer vin efter tillfälle kan du även välja ostens tillbehör så. Ska det exempelvis vara något uppiggande innan maten ? Då kan det passa fint med lite oliver och chark. Ska du servera osten efteråt, för att knyta ihop middagen? Då kanske det räcker med osten får stå i centrum, tillsammans med ett välmatchat vin.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter