Inget annat vinland kan tävla med Frankrike gällande mängden kvalitetsvin – eller rollen som förebild när det kommer till olika uttryck och vinstilar. Lagringsdugliga rödviner, högkvalitativt mousserande vin; världen över försöker producenter göra viner med de franska stilarna som norm. Franska druvor planteras därför på andra platser, man letar efter liknande jordmån och klimat och tekniken används på andra ställen. Det är dock svårt att kopiera Frankrikes unika kombination av tradition, historia, kultur och geografiska förutsättningar.
Bordeaux svarar för cirka 25 procent av allt franskt kvalitetsvin och är därmed världens största kvalitetsregion. Bourgogne (där Chablis ingår) anses vara främsta område för viner av pinot noir och chardonnay. I norra Rhônedalen görs kraftiga och eleganta viner på syrahdruvan, med Rhône domineras av grenache. I Alsace hittar man fruktiga och aromatiska vitviner av druvor som riesling och gewurztraminer. Champagne är Frankrikes nordligaste område och svarar för mousserande kvalitetsviner med samma namn – och vad som anses vara världens bästa bubbel. Arealen är 825 00 hektar och produktionen cirka 45 miljoner hektoliter.