In English

Champagne Philipponnat

Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår. Det var då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ – i hjärtat av Champagne. Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ.

Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne, därför började de själva med champagne, istället för att sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ med den historiska källaren från 1700-talet.

Wine cellar Philipponnat

Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (5,83 ha). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från 1697. Alla champagner från Philipponnat har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.

Champagne Philipponnat - Charles Philipponnat
Charles Philipponnat. Foto: Leif Carlsson

Philipponnat är certifierad enligt La Haute Valeur Environnementale, en av Frankrikes största hållbarhets certifieringar som garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Våra viner från Philipponnat på Systembolaget