Romprovning med Plantation på Elite Hotel Savoj
459:-
75 CL NATURKORK GLASFLASKA
Fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär, chokladganache, lavendel och kryddor. Mycket lång eftersmak med mogna tanniner och rökiga toner.
Region
Rhône
Distrikt
AOP Chateauneuf-du-Pape
Sockerhalt
1.2 g/l
Art.Nr
7396301
Alkoholhalt
14,50 %
Region
Rhône
Producent
Distrikt
AOP Chateauneuf-du-Pape
Sockerhalt
1.2 g/l
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Passar Till
Tournedos Rossini, entrecôte med tryffelsmör, grytstekt ripa med Karl Johansvamp, vilt med Grand Veneursås, ankbröst i körsbärssås, fasan bräserad med vin och schalottenlök.
Nöt
Vilt
Smak
Fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär, chokladganache, lavendel och kryddor. Mycket lång eftersmak med mogna tanniner och rökiga toner.
Doft
Intensiv, insmickrande komplex doft med mörka, mogna bär (björnbär, svarta vinbär), fikon, plommon, kanderad viol, samt jordiga toner av fuktig mossa och örter, ingefära, allspice och läder.
Kuriosa
Den färgglada och rätt moderna etiketten har också en liten rolig historia: etiketten är den absolut senaste designen… från 1926! Den har aldrig byts eller förändrats och är helt enkelt den ursprungliga etiketten. Vinet fick sitt namn från det lilla kapellet som byggdes på 1700-talet och är dedikerat till Sankt Marcus. Kapellet är fortfarande en fast punkt i pilgrimsvandringar. 2/3 delar av druvorna kommer från mineralrika jordmånar (kalksten och sand) som tillför elegans, finess och fräschör. 1/3 del kommer från "galets roulés" (runda stenar) som tillför kraft.
Vinifiering
Druvorna skördas och jäses separat och dras om till andra tankar 2-3 gånger. Efter jäsningen ligger vinet kvar på tank i ca 4 veckor. Därefter lagras vinet under 12 månader i cirka 30 år gamla ekfat på, följt av buteljering och lagring i källarna.
Druvor
Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7%, Cinsault 5%
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär