In English

Domaine Rolet

Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura och har sitt säte i Arbois. Vingården grundades redan år 1942 av Desiré Rolet och är Juras första självständiga egendom – i en region som domineras av kooperativ. Domaine Rolet köptes år 2018 av den burgundiska familjen Devillard som äger bland annat äger Château de Chamirey i Mercurey.

År 1942 omfattade egendomen fyra hektar. Idag har de expanderat till 65 hektar som sträcker sig över 40 km, genom Juras fyra appellationer. Domaine Rolet sätter stort värde på att producera alla typer av Jura-viner (vita viner, röda, rosé, crémant du Jura, vin jaune, vin de paille och starkvinet macvin du Jura) med Juras fem godkända druvsorter: savagnin, chardonnay, pinot noir, poulsard och trousseau.

Domaine Rolets stil kännetecknas av rena, balanserade, nyanserade, eleganta viner som speglar varje terroir och vintyp på ett ärligt och rättframt sätt.

De anses också vara unika ambassadörer för regionen eftersom de även gör vin från alla delar av Jura: Côtes du Jura, Arbois, Château Chalon och L’Etoile. Familjen Rolet spelar med andra ord en viktig roll för regionen. Pierre Rolet bidrog exempelvis till att få beteckningen crémant du Jura godkänd på 1990-talet.

Trots att egendomen är relativt stor, så arbetar man småskaligt och hållbart. Alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startar de sin resa mot att bli ekologiskt certifierade.

Våra viner från Domaine Rolet på Systembolaget