In English

Domaine Rolet

Domaine Rolet är en av de legendariska egendomarna i Jura och har sitt säte i Arbois. Vingården grundades redan 1942 av Desiré Rolet och är Juras första självständiga egendom – i en region dominerad av kooperativer. Domaine Rolet köptes år 2018 av den burgundiska familjen Devillard som äger bl.a. Château de Chamirey i Mercurey.

1942 uppgick egendomen till 4 hektar och omfattar idag 65 hektar som sträcker sig över 40km genom Juras 5 av 7 appellationer. Domaine Rolet sätter stort värde på att producera alla typer av Jura-vin med Juras 5 godkända druvsorter: vitt vin med eller utan oxidering (på chardonnay & savagnin), rött (på poulsard, trousseau och pinot noir), rosé, Vin Jaune (vin lagrat under jästtäcke), Vin de Paille (på torkade druvor), Crémant du Jura (mousserande) och Macvin du Jura (starkvin).

Domaine Rolets stil kännetecknas av rena, balanserade, nyanserade, eleganta viner som speglar varje terroir och vintyp på ett ärligt och rättframt sätt.

De anses vara ambassadörer för regionen i och med att de även gör vin från alla delar av Jura: Arbois, Côtes du Jura och L’Etoile. Familjen Rolet spelar en viktig roll för regionen. Pierre Rolet bidrog till att få beteckningen Crémant du Jura godkänd på 1990-talet.

Trots att egendomen är relativt stor, så arbetar man småskaligt och hållbart. Alla druvor skördas manuellt och inga kemiska bekämpningsmedel används. År 2020 startar de sin resa mot att bli ekologiskt certifierade.

Våra viner från Domaine Rolet på Systembolaget