In English

Spanien

Spanien har den största vinarealen i världen, men på grund av de glesa planteringarna hamnar landet först på tredje plats (efter Italien och Frankrike) vad gäller volym. De flesta svenska vinkonsumenter förknippar Spanien med de populära rödvinerna från Rioja, även om allt fler upptäcker vad mycket mer landet har att erbjuda.

I Spanien finns det mer än 600 olika druvsorter, men det är ungefär 20 som svarar för 80 procent av odlingarna. Den mest odlade druvan är den gröna, och faktiskt relativt okända, airén. Den blå garnachadruvan kniper andraplatsen. Tempranillo ligger också i toppen och står för de flesta kvalitetsvinerna, inte minst när det kommer till viner från Rioja. Områden som Rioja, Navarra och Penedès är kända främst för rödviner. La Mancha och Valdepenas står generellt sett för enklare bordsviner. Galicien i nordvästra, med distrikten Rías Baixas och Ribeiro, står för några av de bästa vita vinerna. På sydöstkusten, i bland annat Valencia och Utiel-Requena, framställs stora volymer robustare rödviner. Andalusien i söder är hem för Malaga (mörkt, sött vin) och sherry. Sherry finns i alla smaktyper från lätt, torrt, till mörkt och oxiderat eller sött. Det otroligt populära mousserande vinet cava är gjort enligt traditionella metoden och området Penedès i närheten av Barcelona står för 95 procent av cavaproduktionen. Spaniens totala odlingsareal är 1 082 000 hektar och produktionen 36,1 miljoner hektoliter. 

Viner från Spanien