In English

Raimat

År 1914 köpte Manuel Raventós 3 000 hektar mark strax utanför staden Lleida I Katalonien för att låta plantera en gigantisk vingård. Än idag är de en av de största enskilda vingårdsägarna i Europa. Marken som Manuel Raventós köpte låg i regionen Segre, ett område med torrt, varmt klimat. De anlade därför stora dammar, som via kanaler från angränsande floder fylldes på för att användas för konstbevattning. Av de 3 000 hektaren är idag 2 200 planterade med vinstockar. Hälften av druvorna går till cavaproduktionen i Codorniu Group och resten går till olika viner med varumärket Raimat.

Eftersom Raimat förfogar över så många hektar har de fantatstiska förutsättningar för att skapa unika vingårdar, där ett helt landskap är i hållbar harmoni. Sedan ett antal år har vinodlingarna skötts enligt samma principer som för ekologisk odling och inom ett par år kommer alla Raimats viner att vara ekologiska.

I närbelägna byn Raïmat finns ett slott från 1600-talet, där man hittade en vapensköld med ett motiv som man använder på alla Raimatvinernas etiketter: en hand och en druvklase. På katalanska heter druvklase raim och hand mat. Raimat har kommit att stå för innovation i den spanska vinvärlden: de var först i landet med att odla cabernet sauvignon, merlot och chardonnay samt att sätta skruvkork på sina flaskor. År 2005 fick regionen Segre eget D.O – D.O Costers del Segre, i hög grad ett erkännande av Raïmats kvalitetsarbete.