In English

José Pariente

José Pariente

José Pariente var ursprungligen en vingårdsägare i kommunen Rueda, i provinsen Valladolid i den centrala delen av Spanien. Hans skörd såldes vidare till olika vinerier i området. Samtidigt drev han en restaurang i själva byn Rueda.

Året 1997 markerade en betydande vändpunkt när hans dotter Victoria Pariente, en kvalificerad vinmakare, beslutade sig för att producera egna viner under varumärket José Pariente. Den första årgången, som såg dagens ljus 1998, innebar starten på detta ansedda vineri.

.

José Pariente


År 2012 övertog Victoria Parientes barn, Martina och Ignacio, vintillverkningen och inledde en resa mot alltmer ambitiösa hållbarhetsmål. Denna inriktning resulterade i ett antal ekologiska vita viner. Företagets vision är att alla dess viner ska vara ekologiska från och med årgång 2025.

José Pariente

För närvarande har hela vineriet redan erhållit certifiering enligt ”Sustainable Wineries for Climate Protection,” vilket omfattar både främjandet av mänskliga rättigheter och hållbar odling för att stödja en klimatsmart framtid.

José Pariente

Producenten har också etablerat ett experimentellt vineri vid namn Prieto Pariente. Här skapar de tre röda viner från områden som ligger utanför Rueda. Detta är särskilt intressant eftersom enligt regionens lagar är det endast tillåtet att producera vita viner av druvsorterna verdejo och sauvignon Blanc. Dessutom framställer Prieto Pariente en vit viognier. Samtliga dessa viner är klassificerade under beteckningen Castilla y León eller den relativt nya DO Cebreros. Detta initiativ visar på producentens innovativa strävan att utforska nya territorier och varieteter, och det stärker deras rykte som banbrytare inom vinindustrin.

José pariente

DO Rueda är belägen på en höjd av ungefär 700-800 m.ö.h. och kännetecknas av ett medelhavsklimat med influenser av kontinentalt klimat. Majoriteten av vingårdarna är täckta av grus på ytan och är rika på kalksten på de högsta höjderna. Dessa jordar är ofta sparsamt försedda med organiskt material. Man finner även sandjordar på flera platser vilket bidrar till vinernas karakteristiska mineralitet.

José Pariente