Romprovning med Plantation på Elite Hotel Savoj
69:-
37,5 CL NATURKORK GLASFLASKA
Frisk och balanserad med en lång krämig eftersmak.
Region
DO Cava
Sockerhalt
9 g/l
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Passar Till
Den eleganta och lite krämiga smaken gör vinet lämpligt som aperitif och till lätta rätter av fisk och vitt kött t ex kyckling.
Fisk
Fågel
Aperitif
Smak
Frisk och balanserad med en lång krämig eftersmak.
Doft
Fruktiga toner av gröna äpplen, viss blommighet och en hint av mandel.
Kuriosa
År 1872 öppnade familjen Raventós den första flaskan cava, som det mousserande vinet numera kallas. Vinföretaget fick namnet Codorníu.
Vinifiering
Druvorna kommer från odlingar i Penedès som är ekologiskt certifierade. Skördeuttaget är lågt vilket garanterar kvalitén på druvorna (8 500 kg/ha, max tillåtna är 12 000). För att undvika kontakt med övriga druvor och druvmust som inte är ekologiskt odlade skördar man dessa druvor på separata dagar från den övriga skörden. I vineriet sker vinifieringen separerat från övrigt vin. Den andra jäsningen på butelj sker i svala källare och slutligen justeras sockerhalten. I allt en klassisk framställning enligt champagne metoden med en andra jäsning på butelj. I detta fall i 9-12 månader. Innehåller sulfiter!
Druvor
Xarel-lo, Parellada, Macabeo.
Fatkaraktär
Ingen Ekkaraktär