In English

Codorniu-23

Codorníu

Codorníu, Spaniens äldsta vin- och cavaproducent, förenar innovation med tradition. Med över 460 års historia står de som en symbol för kontinuitet och banbrytande vinframställning, alltid trogna sina katalanska rötter.

Historien om Codorníu är berättelsen om en vinodlarfamilj som går tillbaka till 1500-talet, vilket gör det till Spaniens äldsta vingård. År 1551 ägde familjen redan vinpressar och tunnor i Sant Sadurní d’Anoia, nära Barcelona, där Codorníu fortfarande har sin vingård än idag.

År 1659, genom äktenskapet mellan Anna, Codorníus arvtagerska, och Miquel Raventós, förenades två vinodlardynastier. Deras arvingar tog Raventós namn, men Annas efternamn, Codorníu, blev ett varumärke med internationell prestige som lever vidare än idag.

År 1872 omvandlade Josep Raventós familjeföretaget genom att bli pionjär inom cavaproduktion efter några år i Champagne. Han skapade den första flaskan mousserande vin genom att tillämpa den traditionella metoden på en blandning av de inhemska druvsorterna från Penedès: Xarel·lo, macabeo och parellada.

Codorniu 2
Codorniu 3

Codorníus kulturminnesmärkta vingård är byggd och ritad av en av Antoni Gaudís lärjungar, Josep Puig i Cadafalch och är idag ett populärt och välbesökt resmål.

Våra Cavas från Codorníu på Systembolaget