In English

Bodegas Virtus

Bodegas Virtus

Bodegas Virtus historia går hand i hand med Familjen Escribano som gjort vin i Ribera del Duero sedan tidigt 80-tal, dock låg produktionen nere under många år. År 2012 återupptogs denna av Iñigo López de la Osa Escribano, som såg potentialen i de fantastiska odlingarna familjen förfogade över.

Bodegas Virtus

De storsatsar på en relativt liten men högkvalitativ produktion där hållbarhet ligger i fokus. För närvarande är vinproduktionen inte ekologisk certifierad, men alla förutsättningar finns och man jobbar på att i längden få en sådan.

Bodegas Virtus

De har gjort stora investeringar i modern teknik och har som mål att göra de bästa vinerna i Spanien. Det som är extremt glädjande är att man fokuserar exporten och försäljningen till endast 4 länder utanför Spanien; Sverige, USA, Schweiz och Mexico.

Bodegas Virtus

Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt.

Bodegas Virtus

Motiven på etiketterna är hästrelaterade vilket bottnar i Iñigos extrema intresse för ridsport. Dalahästen på crinazavinet som heter ”El Sueco”, det spanska namnet för ”svensken”, relaterar till Iñigos tid som barn i Sverige. När han kom hem till Spanien igen så kallades han för just ”svensken” eller ”El Sueco”.

Bodegas Virtus

Själva vineriet genomgår också en upprustning och ska bli det självklara blickfånget i Ribera del Duero. En 5 meter hög skulptur av en jättehäst kommer att placeras utanför så att den blir svårt att missa. Hästen är en hyllning till Iñigos prisvinnande häst och är även motivet i Gran Reservans etikett. Även själva vinhuset kommer att målas i samma gröna nyans som ovan nämnda etikett.

Våra viner från Bodegas Virtus på Systembolaget