In English

Katalonien

Katalonien har på senare tid blivit en av den spanska regioner som har varit mest i ropet. Regionen präglas tydligt av närheten till Frankrike och har flera internationella druvor som cabernet sauvignon och merlot, men även spanska druvor som tempranillo, garnacha och monastrell. De vanligaste gröna druvorna är macabeo, parellada, xarel-lo, som även används för de mousserande cavavinerna. Katalonien har elva olika DO, samt en DOCa. Regionen har varierande klimat och jordmån mellan dess olika områden och distrikt. Penedés är det viktigaste distriktet gällande volym och antal vintyper. Cava är mousserande vin framställt med en andra jäsning på butelj, samma metod som används i Champagne. Från början var cava unikt för Katalonien, men kan numera göras andra utvalda distrikt, som exempelvis Rioja. Volymmässigt kan dessa nya cavaområden dock inte konkurrera. Kataloniens distrikt Priorat är intressant i flera avseenden, det är exempelvis ett av få områden i världen där man gör riktiga toppviner av garanachadruvan. Priorat blev även det andra vinområdet (efter Rioja) att få Spaniens högsta klass; DOCa. . Catalonya DO är en beteckning för alla viner från Katalonien som inte har egen DO eller DOCa.

Viner från Katalonien