In English

El Coto de Rioja

El Coto de Rioja

Bodegas El Coto bildades så sent som 1970 i Rioja, Spaniens mest berömda vinområde som blivit känt för sina kvalitetsviner på druvan tempranillo. El Cotos första viner kom ut på marknaden 1975 och blev snabbt populära för sin matvänliga stil. Idag är ett av de största spanska vinhusen och tilldelades år 2016 det prestigefulla priset ”Best Spanish Winery of the Year” av ISW (International Wine & Spirits Competition). ”Coto” betyder reservat och vinproducentens kännetecken är den välkända hjorten. 

Druvorna till El Cotos viner kommer från egna odlingar om 500 hektar samt från långtidskontrakterade odlare. Snittåldern på ekfaten tre år, inget fat är äldre än fem år. El Cotos nuvarande vinmakarteam har verkat sedan 2010.

Sedan några år tillbaka äger vinhuset även vingården Carbonera, som är den högst belägna vingården i Rioja (750-930 meter över havet). I Carbonera odlar de även sauvignon blanc, chardonnay och verdejo.

Det är ungefär 40 år sedan riojavågen kom till Sverige och den är fortfarande stark. Orsaken till framgången är kanske framför allt den mjuka, tillgängliga stilen samt att vinerna ofta är färdiglagrade när de släpps ut på marknaden. Konsumenten kan därmed vara säker på att få ett drickfärdigt och matvänligt vin när de väljer ett riojavin. Enligt regionens bestämmelser får ett riojavin aldrig tappas på box.

Våra viner från El Coto de Rioja på Systembolaget