In English

krogar vi gillar: j persson skanör – det ska va hygge!

Skanör-Falsterbo har verkligen blommat upp de senaste åren. Under pandemin har allt fler upptäckt den underbara platsen på Sveriges sydsvenska västkust och mitt i hamnen ligger J Persson Skanör. Med mottot att det ska vara enkelt att hygge sig har det blivit Skanör-Falsterbos bästa vattenhål.

J Persson Skanör drivs sedan år 2017 av Jonas Persson, som själv är uppvuxen i Skanör-Falsterbo.

– Det här började faktiskt som en pytteliten glasskiosk. Vi hade tolv platser inomhus. Fem år senare har vi idag vi över 55 anställda under högsäsongen och ett jättestort trädäck.

Jag kom tillbaka hit till Skanör-Falsterbo år 2001, efter att ha jobbat utomlands några år. Jag hade drivit både à la carte-restaurang, nattklubb och after ski i Österrike. Men då flyttade jag alltså hem och tog upp tennisen igen. Det var rätt dött här då, några klassiska ställen fanns, men de brann tyvärr ner. Jag tänkte att snart måste verkligen någonting hända. Och det gjorde det! De började exempelvis bygga det fantastiska Badhytten. När de drog igång började det verkligen puttra här. Jag fick möjlighet att ta över Kaptensgården från Harald som numera jobbar hos er på Spring. Några år senare öppnade jag glasskiosken vid det här underbara läget i hamnen. Jag visste precis vad jag ville ha på sikt – en mysig vinbar med tapas där man kan hygge sig. Jag tycker att danskarna uttrycker det så bra.

– Maten är inte i fokus, det är snarare drycken. Jag vill att man ska kunna sätta sig och ta ett glas och ha det riktigt bra här, blir man hungrig så ordnar vid det. Vi har klassiska tapasbrädor med oliver och kronärtskockor, danska røde pølser, gubbröra och annat småplock men vårt signum är våra flatbreadpizzor. De är gjorda på ekologiskt polarbröd som vi toppar med våra favorittillbehör. Lax med pepparrot, löjrom eller vitlöksfräst svamp, till exempel. Glassen från Engelholms glass har vi förstås kvar!

– Sommaren är vår högsäsong och då flödar det förstås av öl, rosé och cava. Men vi har öppet på vintern också, det blir så dramatiskt och mysigt här vid havet. Då vill folk snarare ha irish coffe, glühwein och mustiga soppor.

– Vi har verkligen gjort en fantastisk resa på fem år. Första året hade vi en ölsort på fat samt ett rött, ett vitt och en rosé. Nu har vi 17 olika kranar, två barer och har byggt ett jättestort trädäck. Jag driver det dock fortfarande helt själv, även om hela min familj jobbar här idag. Min syster har varit med från början, hon jobbar i baren. Idag jobbar dessutom både mina och hennes barn här. Mitt yngsta barn är 13 år och får hjälpa till med disken, precis som mina yngre syskonbarn. När de blir äldre får de nya arbetsuppgifter. Tre kusiner jobbar nu i baren och två i köket. Min mamma är ekonom, så hon har kunnat hjälpa till med ekonomin. Pappas roll är mer att ha koll så att alla har det bra, dessutom finns det alltid något att fixa med. Under högsäsongen är det galet här, vi har öppet mellan 08-00-01.00. Då är det ofta pappa som fixar frukost på morgonen.

Du hittar J Persson Skanör på Hamnvägen i Skanörs hamn.

Öppettider från och med lördag 25/6:
Alla dagar i veckan: 08.00 – tidigast 23.00
Frukost från 08.00 – 11.00

Läs mer om dryckestrender och nyheter