In English
Hållbarhetscertifierad

Brasa Coèrta

Italien | Årgång 2018
Hållbarhetscertifierad

Brasa Coèrta

Italien, Årgång 2018

439:-

75 CL NATURKORK GLASFLASKA

Elegant, mjukt, smakrikt vin med fin komplexitet och längd. Vinet har körsbärstoner, mörk frukt och kryddighet samt begynnande mognadstoner men samtidigt har det stor lagringspotential.

Art.Nr

5786201

Alkoholhalt

13,50 %

Region

Veneto

Sockerhalt

2.5 g/l

Art.Nr

5786201

Alkoholhalt

13,50 %

Region

Veneto

Sockerhalt

2.5 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

Passar Till

Vinet får gärna dekanteras en stund innan måltid. Vinet passar till en charktallrik med tryffelsalami, lagrad pecorino eller pasta med kantareller och grillat lammracks som marinerats med vitlök och färska örter.

Lamm

Lamm

Ost

Ost

Smak

Elegant, mjukt, smakrikt vin med fin komplexitet och längd. Vinet har körsbärstoner, mörk frukt och kryddighet samt begynnande mognadstoner men samtidigt har det stor lagringspotential.

Doft

Klassisk Valpolicella med mogna körsbär, integrerad fatlagringstoner och en trevlig kryddighet.

Kuriosa

Brasa Coèrta är en metafor för ”slumrande eldglöd”. Vinet är en druvblend på 50 procent corvina, 20 procent corvinone, 20 procent rondinella och 10 procent cabernet sauvignon. Druvorna kommer från vingården Mizzole i Valpolicella, som endast består av 1,2 hektar.

Vinifiering

Skörden och årgång 2018 gav toppkvalitetsviner. Vingården Mizzole planterades år 1985 och ligger nordöst om Verona. Jordmånen är en blandning av alluvial ler-kalkrik jord och ligger 230 meter över havet. Vingården har en densitet på 5000 vinstockar per hektar, som är spaljerade med enkel guyot. Solexponeringen kommer från öst. Druvorna skördades för hand med noggrann selektering i vineriet där de fick ligga i små torkningslådor i tio dagar innan de krossades. Jäsningen skedde spontant i stora ekfat med druvornas naturlig jäst. När alkoholjäsningen var klar drogs vinet över till använda tonneaux för lagring i sex månader. Vinet genomgick malolaktisk jäsning under tidig vår året efter skörd. Slutligen förvarades vinet på ståltank innan det buteljerades i februari 2020.

Druvor

Corvina 50%, Corvinone 20%, Rondinella 20%, Cabernet Sauvignon 10%

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära