In English

Vin till pizza – vad passar bäst?

Pizza är populärare än någonsin och allt fler testar nya, spännande smakkombinationer gällande topping. Vi hjälper dig att välja rätt vin till pizza!

Pizza är en av de mest klassiska och populära rätterna från Italien. Just därför är det inte så konstigt att de flesta går just mot hyllan med italienska viner när de ska välja vin till pizzamiddagen. Ofta funkar nämligen dryck med samma härkomst – eller den typ av dryck som är vanligast på plats. Det är ju även ofta roligare att ha samma ursprung på mat och vin. Men det finns faktiskt fler saker att tänka på för att det ska bli en perfekt match.

Olika typer av TOPPING

Det finns ju tusen olika typer av underbara alternativ att ha på sin pizza. Eftersom pizzans botten är tämligen neutral i smaken är det därför klokt att istället utgå ifrån pålägget när du ska hitta lämpligt vin till pizza. Vi delar därför in dem i olika kategorier, för att enklare och snabbare kunna hitta ett vin passar till maten.

SKALDJUR
Skaldjur innehåller grundsmaken umami, som ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck. Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till pizza med skaldjur är därför ofta vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra. Att vinet är lätt och fräscht hjälper också till för att det inte ska ta över, utan låter pizzan skina. Det adderar även fräschör på samma sätt som att vi gärna har en klyfta citron till våra skaldjur.

CHARKUTERIER
När vi strösslar över tillbehör som skinka och smakrik korv som salami kan vi snarare börja blicka åt de röda vinerna. Här passar ofta ett norditalienskt och saftigt vin gjort på barbera eller en klassiker från Veneto.

FRUKT
I och med den stora pizzatrenden är det numera inte bara hawaiipizza som bjuder på frukt som topping. Men vilket vin är bäst då? För att matcha upp fruktsötman behöver även vinet bjuda på lite restsötma och generöst med fruktighet, som en prosecco. Extra passande blir det dessutom om du även har lite kryddstarka tillbehör, som en sås med chili. Fruktsötman dämpar nämligen hettan på ett mycket angenämt sätt.

GRÖNSAKER
Grönsaker är inte alltid vinets bästa vänner. De innehåller ofta beska och umami men ibland även tanniner och lite sötma. Rött vin blir därför sällan en succé som kompanjon, det är istället oftast bäst med vitt vin utan ekfatskaraktär. Ett fruktigt rosévin är också ett bra alternativ.

OST – EN FET SMAKBRYGGA

Vi får ju förstås inte glömma den kanske allra viktigaste ingrediensen på en pizza: osten. Ost är dessutom en så kallad smakbrygga, vilket ofta förlåter de lite mindre vinvänliga tillbehören. Har du mycket eller bara ost på kan därför välja vilken vinkategori du vill: vitt, rött, bubbel, rosé, orange. Det är dock ofta en hit att välja ett vin med hög syra, eftersom den balanserar och fräschar upp mot det feta i maten. Viner med hög syra är ofta gjorda på exempelvis barbera (röda viner) alternativt riesling eller chenin blanc (vita viner).

Viner till pizza
Läs mer om dryckestrender och våra nyheter