In English

Vin till julmat

Finns det vin som passar till julmat? Självklart! Det finns till och med flera. Ärligt talat kanske inte sill, ägg och gravad lax är de mest lättmatchade godsakerna, men vi hjälper dig att välja rätt vin till julmat.

Om någonting kan kallas för svensk måltidstradition så är det väl att de flesta av våra högtider firas med nästan exakt samma mat. Julmaten är inget undantag; liksom till påsk och midsommar firar vi med sill, lax, ägg och säsongens köttbit. Buffébordet är egentligen genialiskt när det kommer till värdskap – här får varje person möjlighet att välja och välja bort precis hur hen vill. Detta omfattar även i allt högre utsträckning drycken. Någon vill ha snaps, en annan vill inte dricka alkohol överhuvudtaget. Och allt fler vill dricka vin till maten. Vi tillhör de sistnämnda. Så, låt oss kolla på några frågor rörande vin, julbordets smaker och hur man får dem att passa ihop.

går det att dricka vin till sill?

När någon argumenterar för varför vin inte hör hemma på julbordet brukar sill-kortet alltid åka fram. Och absolut, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lägger du, liksom vi, sillen och laxen på samma tallrik slår vi ett slag för ta fram din bästa riesling, gärna en tysk sådan. Förslag på riesling hittar du här. Ett ovanligare men ack så trevligt val till salt, fet fisk och småplock på bordet är en torr och lätt sherry.

varför tipsar alla om portvin i jultider?

Portvin är, tyvärr, inte någon vinsort som de flesta är storkonsumenter av. Därför är det inte särskilt konstigt att folk funderar på varför en portugisisk flaska med sött starkvin ska åka fram på julafton. Men testa att matcha de starka grönmögelostarna eller den söta chokladen och nötterna och din mun kommer inte längre att känna sig rådvill. Det är helt enkelt en sensorisk fullträff, och dessutom en ovanligt mysig sådan.

Vilket vin passar till juldesserterna?

Sött portvin är som sagt ett utmärkt val till choklad och nötter, eller som en egen dessert i sig. Består din efterrätt däremot av ris à la malta och bärdominerade sötsaker skulle vi däremot uppmuntra dig att ta fram ett lätt och mousserande vin med tydlig sötma. Sötman i vinet och desserters tar nämligen ut varandra. Väljer du däremot ett torrt vin upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg moscato d’Asti blir med andra ord guld till bärpannacottan. Många tror att söta sauternesviner ska drickas till dessert eftersom de vinerna har en så påtaglig sötma, men egentligen passar de bättre till julens smakrika ostar eller feta patéer. En god glögg är förstår ett annat utmärkt och sött val för att avsluta julmiddagen.

Finns det vin som passar till allt på julbordet?

Okej, det går uppenbarligen att hitta olika typer av vin som passar till julbordets uppdelade rätter. Men eftersom julbord oftast just blir ett smörgåsbord där varje person får välja vad den vill – vad ställer man då för flaska på bordet när man vill manifestera att julens måltid står för gemenskap och inte individualism? Tillåt oss att vara lika förutsägbara som att en Håkan Hellströmkonsert blir utsåld direkt; champagne funkar faktiskt till det mesta. Det är dessutom en dryck som de allra flesta tycker är fantastiskt god, passar utmärkt som fördrink – och känns otroligt lyxig. En markering om att måltiden är något alldeles extra.

Rent sensoriskt vinner champagne med lite mer dosage, det vill säga sockerhalt, eftersom så många rätter på julbordet innehåller sötma. Av samma anledning fungerar en fylligare alsace med pigg syra och en uns restsötma till det mesta gällande fet fisk, kål och lättare kallskuret. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av julbordets fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär. Är ni flera vid bordet kanske ni börjar med någon av nämnda flaskor, för avsluta med ett fruktig och lätt pinot noir eller beaujolais- när majoriteten av sällskapet förmodligen börjat hugga in på bordets köttbaserade rätter som ofta är milda – men även har en hög andel fett (som exempelvis köttbullar på fläskfärs, revbensspjäll och korv). 


God jul önskar vi på Spring Wine & Spirits!