In English

krogar vi gillar: Café Cuvée

Strax intill Mariatorget på Södermalm ligger pärlan Café Cuvée. Med tydlig inspiration från Frankrike har de skapat en perfekt blandning av människor, mat och vin. Dessutom finns en vin-jukebox där gästerna har möjlighet att välja viner som vanligtvis inte korkas upp för glas.

Vi pratade med krögaren Tina Trigg, som 2022 nominerades till Årets sommelier av Stellagalan. Sedan år 2018 driver hon och hennes partner Markus Löfgren Café Cuvée mitt på Södermalm i Stockholm. De har precis kommit hem från en av sina många inspirationsresor till Paris.

– Man kan säga att senaste resan påminde oss om att vi verkligen älskar Frankrike, och det märker man nog som gäst på Café Cuvée. Vi vill ha en restaurang där alla ska känna sig välkomna, oavsett om det är en familj, en första dejt eller några jobbarkompisar som ska gå ut. Och man ska märka hur hög kvalitet vi har på mat och dryck. Vårt motto är att våra gäster ska äta gott, ha kul, dricka (bra) vin och umgås! Personalen är ju otroligt viktig för att få den rätta och varma känslan, inte minst på ett lite mindre ställe som vårt. Det har förstås varit en utmaning med personalbrist under pandemin, men vi har verkligen lyckats och har ett fantastiskt gäng.

Apropå pandemin hann Café Cuvée bara ha öppet ett år innan pandemin bröt ut. På den korta tiden hade de dock hunnit bygga upp en trogen skara gäster som fortsatte komma, trots allt. Tina och Markus har nu drivit Café Cuvée i fem år, men paret har lång erfarenhet från branschen. Tina har jobbat inom restaurang sedan hon var 15 år och Markus har jobbat i nästan 20 år på Restaurangakademin, först som kökschef och sedan som verksamhetschef. De träffades när Tina också arbetade där.

– Menyn på Café Cuvée har tydlig inspiration från det klassiskt franska köket, anpassat efter säsong. Tack vare Markus kunskap och erfarenhet lyckas vi hålla den höga nivån vi vill ha. En del av våra råvaror är samma som på stjärnkrogarna men enklare och mer lättillgängligt. Min personliga favorit just nu är kalvbräss, och havskräftan brukar vara de flestas favorit. Vi försöker alltid uppmuntra gästerna att dela på rätterna, för att få den bästa upplevelsen.

– Vad gäller vinlistan har vi en klassisk inriktning även där. I början hade vi det lite mer spritt, men nu fokuserar vi på Frankrike, plus tysk riesling och Toscana och Piemonte. Alla viner är av hög kvalitet och de flesta är ekologiska eller biodynamiska. Det mesta är klassiskt även i smaken, men vi har även några stjärnproducenter med en vildare stil. Vi vill att det ska finnas nåt för alla smaker. Vi brukar ha fem röda, fem vita och något orange på glas. Sedan så har vi ju även vår vin-jukebox. Det är för att gäster ska kunna få möjlighet att välja och prova vin som vi vanligtvis inte har på glas.

Du hittar Café Cuvée på Högbergsgatan 64 i Stockholm. De har öppet tisdag – söndag.

Tisdag: 17.00-22.00
Onsdag: 17.00-22.00
Torsdag: 17.00-22.00
Fredag: 17.00-23.00
Lördag: 17.00-23.00
Söndag: 17.00-22.00

Läs mer om dryckestrender och nyheter