In English

krogar vi gillar: Gamla Enskede matbod

Gamla Enskede Matbod är på många sätt den perfekta kvarterskrogen. Den ligger mitt i lummig villaidyll strax söder om Stockholm och erbjuder vällagad mat i pittoresk lokal. Med en stolt och klassisk meny lockar de både grannar och gäster som tar en omväg från stan.

Enskedeborna älskar sin kvarterskrog Gamla Enskede Matbod, som dessutom precis blivit med bageri. Vi tog en pratstund med platschefen Jens Olsson.

– Vi är en klassisk bistro med en klassisk vinlista, här hittar du ursprungstypiska viner från kända regioner. Det ska vara lätt att känna igen både namn, ursprung och smak. Vi bjuder inte på någon överraskningar där, men uppdaterar menyn ungefär en gång i månaden. Klassiker som köttbullar och den krämiga fiskgrytan kommer vi dock aldrig att kunna ta bort. Vi tänker alltid kvalitet och det börjar förstås med personalen. Vi har egen bagare och en fantastisk barchef. Det märks!

Jens Olsson och ägaren Conny Ryk tog över driften år 2020 och har trots, pandemi och lågkonjunktur, vässat och utvidgat verksamheten enormt. Även fysiskt, de har tagit över grannlokalen, byggt ut och har plats i både vinkällare, matsal och bar. Den lilla matboden erbjuder nu för tiden både lunch, middag, privata tillställningar och har precis byggt till en bageridel.

– I köket hämtar vi mycket inspiration från Frankrike men på vinlistan märker man även vår förkärlek för Italiens kvalitetsregioner. Och vi älskar ju Napa Valley till välhängt kött. Vi erbjuder därför exempelvis alltid Louis M Martini Napa Valley i magnumflaska på glas! Vi vill verkligen uppmuntra gästerna att prova fine wines, till humana priser.

– Med ett läge precis vid gröna Triangelparken och närheten till Skogskyrkogården blir det riktig sommaridyll här. En sommar erbjöd vi smashed burgers från en container ute på gatan, i år satsar vi på att gästerna ska kunna njuta av vår klassiska meny på den fina uteserveringen. Eftersom vi ligger så nära Sandsborgs tunnelbana är det inte bara enskedebor bland gästerna, många gäster kommer även ut hit från stan.

Du hittar Gamla Enskede Matbod på Stockholmsvägen 17 i Enskede i Stockholm (Sandsborgs tunnelbana). Restaurangen har öppet:

Mån-Fre 11:30-sent
Lör 12:00-23:00
Sön 12:00-22:00
Köket stänger 21:00

Bageriet erbjuder frukostbuffé och har öppet från kl 08:00 på helger.

I festvåningsdelen erbjuder de även möjlighet till privata tillställningar för upp till 70 personer, som bröllop och minnesstunder.

Ägare: Conny Ryk
Platschef: Jens Olsson
Köksmästare: Richard Mannerstråle
Kökschef: Daniel Amadei
Barmästare: William Berntsson
Chefskonditor: Fredrik Krook

Läs mer om dryckestrender och nyheter