0 cl
Artikelnr
Alkoholhalt
0 %
Producent
Gusbourne Estate
Region
England
Distrikt
PDO English Quality Sparkling Wine
Sockerhalt
9 g/l
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Druvor
40% Chardonnay, 33% Pinot Meunier, 27% Pinot Noir
Doft
Djup, rik och intensiv doft av gröna och röda äpplen, honung och rostad brioche.
Smak
Elegant mousse med nyanserade aromer av citron, röda äpplen, vit persika, pocherat päron, knapriga röda bär, rostade nötter, nybakad brioche och äppelpaj som lägger sig runt den knivskarpa syran. Riktigt bra längd.
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär
Kuriosa
Ett fantastiskt exempel på hur engelskt mousserande vin kan vara när det är som bäst. Druvorna kommer från Gusbournes egna vingårdar i Appledore, Kent och nära Goodwood i West Sussex. Vingårdarna har sydlig exponering. Jordmånen i Kent består huvudsakligen av lera blandad med sand och snäckskal. I South Downs, West Sussex består den av kritjord blandad med lerjord. Mikroklimatet i vingårdarna är varmt och torrt, med måttlig kustbris tack vare närheten till Engelska kanalen.
Passar Till
Inledningsvis som apéritif och till löjromstoast, krabb- eller hummersallad, pocherad/grillad/ugnsbakad lax eller röding med en citronklick, ostron eller skaldjur naturell. Och så klart till en klassisk fish n' chips!
Vinifiering
Manuell skörd i oktober. Hela druvklasar pressas försiktigt och den nypressade musten vilar i 24-36 timmar. Jäsningen pågår 10 dagar vid 18-20C i temperaturkontrollerade tankar. En liten andel vin jäser i gamla ekfat för att öka komplexiteten. 100% av vinet genomgår malolaktisk jäsning så att det blir mjukare och rundare. Traditionell metod med andra jäsning i flaskan. Vinet ligger minimum 36 månader på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage: 9 gr/L.
Lanseringsår
2020