In English

Gusbourne Estate

Gusbourne Estate är en av Englands mest framstående producenter av högkvalitativa mousserande viner. Från de egna vingårdarna i Kent och West Sussex produceras både högklassiga mousserande och stilla viner. De druvor som används är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Årgångsmousserande vinerna vinifieras enligt den traditionella metoden som här kallas för ”Great British Classic Method”. Vinerna har en längre lagringstid än konkurrenterna, de lagras mellan fyra till fem år på sin jästfällning med ytterligare sex månaders vilotid efter degorgeringen. Resultatet är en stilren elegans med mineraldrivna, saltstänkta toner som bara tycks vinna på ytterligare flasklagring.

Den ursprungliga Gusbourne Estate i Appledore, Kent, grundades redan år 1410 av familjen de Goosebourne. År 2004 togs vingården över av Andrew Weeber som hade som mål att skapa fantastiska engelska mousserande viner. De första vinrankorna planterades detta år, och resulterade i Brut Reserve och Blanc de Blancs årgång 2006 som lanserades 2010. Idag äger Gusbourne 93 hektar (62 hektar i Kent och 31 hektar i West Sussex). De anses ha ett unikt terroir-uttryck med en mognare, rikare stil än de flesta i England. Det är tack vare den ”varmare” terroiren i Kent-vingårdarna (påverkad av Romney Marsh mesoklimat) på lerjord, sand och fossiliserade skaldjur som ger djup och kraft till vinerna, samt terroiren i West Sussex-vingårdarna på kalk och flinta som tillför den eleganta syran.

Gusbourne är genomgående en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien. De är det enda engelska vineriet som blivit utsett tre gånger till ” English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition (2013, 2015 och 2017). År 2019 blev Gusbourne Englands mest prisade vinproducent med 70 medaljer (23 guld, 32 silver och 15 brons) samt 8 troféer. De vann 6 guldmedaljer vid Wine GB Awards 2019, det högsta antalet hittills för en engelsk vinproducent.

År 2020 skapades Sustainable Wines of Great Britain, Storbritanniens första organisation för att driva hållbar druvodling och vinframställning. Gusbourne är en av huvudgrundarna.

En moderniserad version av de Goosebourne familjens vapensköld präglar varje flaska. Den representerar tre gäss och den ursprungliga versionen kan ses i Appledores kyrka. Gässen symboliserar tillit och Gusbournes strävan efter kompromisslös kvalitet.

Våra viner från Gusbourne Estate på Systembolaget