In English

Montesodi

Italien | Årgång 2017

Montesodi

Italien, Årgång 2017

415:-

75 CL NATURKORK GLASFLASKA

Stor, rik, komplex ännu ung smak av koncentrerade moreller, björnbär, plommon, med underbart balanserade och integrerade fattoner. Ett stort och elegant vin i sin linda med mörk frukt i yppersta klass med lång komplex, polerad och balanserad smak.

Art.Nr

2494524

Alkoholhalt

14,50 %

Producent

Frescobaldi Castello di Nipozzano

Region

Toscana

Art.Nr

2494524

Alkoholhalt

14,50 %

Region

Toscana

Producent

Frescobaldi Castello di Nipozzano

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

RESTAURANGSORTIMENT

Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Spara i lista Ta bort ur lista File icon

Passar Till

Komplexa, smakrika rätter av ljust eller mörkt kött, som anka, älgfilé med svamp, helstekt entrecôte eller tournedos med tillbehör.

Nöt

Nöt

Vilt

Vilt

Smak

Stor, rik, komplex ännu ung smak av koncentrerade moreller, björnbär, plommon, med underbart balanserade och integrerade fattoner. Ett stort och elegant vin i sin linda med mörk frukt i yppersta klass med lång komplex, polerad och balanserad smak.

Doft

Magnifik, ung, stor doft av plommon, moreller, björnbär, fat, stensöta och tjära.

Kuriosa

Montesodi betyder ”hard mountain” pga den steniga jordmånen och är namnet på vingården. Montesodi var en gång i tiden klassad som en Chianti Rúfina DOCG. År 2011 bestämde sig markisen Lamberto Frescobaldi för att ta bort appellationen från etiketten (på den tiden sålde Chianti Rúfina inte så bra internationellt) och fokusera bara på vingårdsläget. Han fick då nedklassificera Montesodi till en Toscana IGT. Att nedklassificera till IGT gör det även möjligt för Frescobaldi att tillverka vinet utan att följa Chianti Rúfina-reglerna om fattyp, lagringstid, druvsort mm. Vi pratar helt enkelt om en ”Super Tuscan”, ett uttryck som myntades av vingurun Robert Parker.

Vinifiering

Druvorna skördas manuellt i början av oktober. Jäsningen görs i tankar av rostfritt stål i 10 dagar strax under 35°C. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och vinet macererar med skalkontakt i ca 30 dagar. Vinet lagras på franska barriquer i ca 18 månader. - Innehåller sulfiter

Druvor

Sangiovese 100%

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära