Krogar vi gillar: Kaifo i Göteborg
0 CL
Finstämd, frisk och litet stram, mineralrik smak av citron, apelsinzest, röda äpplen, krusbär, kvitten och söt lakrits. Andra säger att det är som att smaka på saltstänkta klippor vid havet och vi håller helt med.
Region
Champagne
Distrikt
AOP Champagne
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Passar Till
Apéritif, ostron och Smögenräckor, sushi, sashimi och till lätta fisk- och skaldjursrätter.
Skaldjur
Fisk
Aperitif
Smak
Finstämd, frisk och litet stram, mineralrik smak av citron, apelsinzest, röda äpplen, krusbär, kvitten och söt lakrits. Andra säger att det är som att smaka på saltstänkta klippor vid havet och vi håller helt med.
Doft
Elegant, försiktig doft av citrusfrukter, mandel, röda äpplen, vita stenfrukter och aningen rökighet.
Kuriosa
Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Ay och Ay ägdes av den franska kungen. Philipponnatfamiljen var kungliga borgmästare i Ay och namnet Royale åsyftar deras rojalistiska förflutna.
Vinifiering
Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen, som går under namnet ”la cuvée”, används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. 34 procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i ett solerasystem för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen, vilket är betydligt längre än minimikravet på femton månader för årgångslös champagne. Efter detta är det dags för degorgering och omkorkning. Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, vilket är ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot Philipponnat Royal Reserve Brut finns det alltså inget socker i den liqueur d’expédition som Royal Reserve Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen.
Druvor
Pinot Noir 67%, Chardonnay 31%, Pinot Meunier 2%
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär
Lanseringsår
2010